Nyhet på Vällingträsket.se!

FÖRÄLDRACOACHING PÅ TELEFON

Nu öppnar Vällingträskets föräldracoaching på telefon! Till halva priset mot vad det kostar "på stan" och bara en telefonlur bort coachar beteendevetaren, föräldracoachen och fembarnsmamman Elisabeth Nobuoka Nordin dig.


Måndagar och torsdagar 10.00 - 14.00

073-218 19 22

"Hur ska jag få min bäbis att sova hela natten?! Jag är så trött!" "Min pojke ska lämna avföringsprov men vägrar sitta på pottan. Vad ska jag göra?!" "Min dotter kastar bilar omkring sig så fort jag säger nej till henne. Hur får jag stopp på det?" Inga frågor är för stora eller små. Ring föräldracoachen måndagar och torsdagar mellan 10 och 14. Första tjugo minuterna kostar 100 kronor och därefter kostar det 7 kronor/minut eller 100 kr/15 minuter. (Faktureras. Oftast räcker 20 minuter.)


Spädbarn

Amma
Amning är ett av de mest laddade ämnena när det gäller barn och barnavård. Det finns lika många åsikter om det som det finns barn och det kan vara svårt att veta vad man själv ska tycka och välja. I de flesta fall är det ett val vi gör om och hur länge vi ammar men många kan av olika orsaker inte välja. Hur det än är för dig finns det gott om hjälp att få när det gäller amning.


Är du nyförlöst vänder du dig i första hand till BB och även BVC ger goda råd. Under hela amningsperioden kan du också få rådgivning av Amningshjälpen som finns på www.amningshjalpen.se. När man är nyförlöst förstföderska är snarast den svåraste frågan NÄR man behöver hjälp. Man vet ju inte hur det ska vara och kännas! Det är naturligt att det gör lite ont när bröstvårtorna plötsligt utsätts för omild behandling. Det brukar kännas i början på varje amningstillfälle under ett par veckor och det går över när bröstvårtorna blivit lite mer vana. Kanske var det gamla rådet om att härda bröstvårtorna före förlossningen inte så dumt? Det ska alltså inte göra MYCKET ont och heller inte göra ont HELA TIDEN. Om det gör det ska du söka hjälp.

Men hur är det om det inte är mysigt då? Är jag onormal då och behöver hjälp? Svaret är nej. Vi är många som av olika anledningar upplevt att det inte är mysigt, men vi hörs inte så ofta eftersom vi förväntas tycka att det är underbart! Det är inte fel på oss för det och vi vill mötas med respekt för att vi är som vi är!

När du söker hjälp kommer du snart att märka att de olika instanserna ger olika råd. När det till exempel gäller att ge barnet något annat än modersmjölk kanske personalen på BB säger att man inte på några villkor får ge ens en tesked vatten före sex månaders ålder medan BVC säger att man kan ge smakportioner från fyra månader. Man kan också uppleva en skillnad mellan BVC och Amningshjälpen där Amningshjälpen oftare tycks förorda att man ska försöka amma medan BVC menar att det är dags att ge upp. Skillnaderna beror förstås på hur man ser på amningen och dess funktioner och vilket perspektiv man har. Medan BVC-sköterskorna tar med det faktum i sin bedömning att det blir svårare att börja med mat om man väntar till efter sex månader betonar BB och Amningshjälpen kanske faktorer som närhet, trygghet och uppbyggnaden av ett immunförsvar. Om du tar reda på vad som ligger bakom de olika svaren får du bättre möjlighet att göra ett eget ställningstagande.

När det gäller övergången till fast föda har WHO gått ut med riktlinjer att barn ska helammas de första sex månaderna. I Sverige har Livsmedelsverket tillsammans med Expertgruppen i Pediatrisk Nutrition och i samråd med Socialstyrelsen och Socialdepartementet gjort ett ställningstagande i frågan:

"Den första tiden är bröstmjölken barnets bästa näring. De flesta barn klarar sig utmärkt på enbart bröstmjölk de första sex månaderna av sitt liv. Från ungefär sex månader bör amningen av näringsmässiga skäl kompletteras med annan föda, men det är fördelaktigt om bröstmjölken utgör en del av kosten under hela första levnadsåret eller längre." Samtidigt krockar alltså detta med många BVC-sköterskors erfarenhet att det blir svårare att introducera mat om man börjar efter sex månader.

Det är du själv som har att göra valet om när det ska ske och det finns ett par saker du kan ha i tanken när du väljer: Notera att man i ställningstagandet säger att man efter sex månader behöver annan mat men att ingenting sägs om att man inte ska börja med mat före sex månaders ålder. Detta något otydliga ställningstagande kan ha sin bakgrund i att åsikterna om detta fortfarande går isär även inom läkarkåren och bland olika experter. Det är också så att WHO:s riktlinjer är globala och att man där har tagit fasta på det faktum att amning är det allra bästa för barn i områden där dricksvattnet inte är rent. Så länge vattnet är bra finns inte några risker att använda det för att blanda tillägg och välling. WHO säger också att det är bra för immunförsvaret att amma minst sex månader och det gäller om man helammas såväl som om man bara ammas till viss del. Mer information kan du hitta på Livsmedelsverket, under Frågor och Svar.

Nestlébojkotten (Källa www.amningshjalpen.se.)
WHO och UNICEF uppskattar att 1½ miljon spädbarn dör årligen på grund av att de inte ammas. För att skydda amningen beslutade WHO 1981 att förbjuda all reklam för bröstmjölksersättningar med stöd av den Internationella Koden för Marknadsföring av Bröstmjölksersättningar. Nestlé överträder ständigt koden och Nestlé får dubbelt så många klagomål jämfört med andra barnmatsföretag. Mammorna får gratisprov på bröstmjölksersättning och när de ammar mindre minskar produktionen. Pulvret visar sig vara dyrt och mammorna spär med mera vatten. När vattnet inte är bra och det är ont om bränsle blir det dyrt att koka vattnet. Flaskan sprider smitta istället för att ge näring. I låginkomstländer är amning livsviktigt! Barnmatsföretagen får inte sabotera amningen!

Nestlé bojkottas nu i 20 länder, däribland Sverige. Bojkotten stöds av hundratals affärs-, hälso-, utvecklings-, samt religiösa och politiska organisationer.

Läs mer om Nestlébojkotten på amningshjälpens hemsida.



Tillbaka


Börja äta mat
När det är dags att börja med mat står man inför ett nytt val: Laga själv eller köpa? För den som vill laga själv och tycker det är roligt kommer det att gå jättebra! Finns inte lusten funkar det jättebra med burkmat.


Vad man än väljer är det att rekommendera att ha struktur. Prova ett livsmedel i taget och vänta tre-fyra dagar innan det är dags för nästa. På så vis är det lättare att förstå om det är något livsmedel barnet är känsligt för. När det gäller överkänslighet är det också bra att tänka på hur och när man introducerar gluten. Hur länge man än ammar är det bra att introducera gluten ”under amningens skydd”, det vill säga samtidigt som man ammar viss del. Det anses minska risken för intolerans.

Vid f örsta försöken kommer troligen den mesta maten ut igen. Det beror inte (bara) på att barnet är ovant vid smak och konsistens utan på att det inte lärt sig hur man gör för att få maten att gå inåt. Det är alltså inte dags att ge upp bara för att maten kommer ut igen! Det kan gå lite lättare om man tar lite på skeden och för

in den lite längre i munnen, närmare ”puckeln” som barnet gör med sin tunga.

Hur snabbt det går att byta ut ett mål beror på barnet. Ett barn som är intresserat och gapar kommer snabbt upp i mängd. Under den första tiden provar man oftast med potatis och grönsaker. När det sedan är dags för fisk, kött, kyckling och ägg har man en hel måltid klar. För att klara brösten kan det vara skönt med en lång bit fetvadd under tröjan. Undvik att pumpa ur eftersom produktionen då inte minskar. Det värsta trycket brukar lägga sig redan efter någon dag.

Ibland tycker man det verkar helt hopplöst att få barnet att vilja ha något annat än mat och kanske närmar sig tiden då mamma ska börja jobba. Då kan det vara idé att byta ut bröstmjölken mot välling. Efter sex månaders ålder behöver barnet mer näring än bröstmjölken kan ge och vällingen som är väl sammansatt är ett bra alternativ. Om inte ens det funkar eller om det ändå känns alltför hopplöst får man trösta sig med att det inte finns en enda tonåring som fortfarande ammas! (Det går alltså alltid över, även om det känns som en evighet.)

Mer tips får du från BVC

Laga själv
Den som är mycket road av matlagning klarar lätt av att laga bäbisens mat varje dag. Vi andra måste ta till storkok. Det kräver en eller ett par förmiddagar vid spisen men sen är bäbisens mat lika enkel att sköta som om man bjuder på burkmat. Koka potatis, mosa med mjölk och fett och frys i bullformar. Lägg i plastpåse/burk i frysen. Koka ris och pasta som du klipper i småbitar och frys var för sig i bullformar. Koka 1 kg kött, 500 g fiskfilé och 1 broiler var för sig med lök, morötter med mera (ger smak, inget salt får tillsättas), mal/mixa i matberedare, späd eventuellt med kokspad och frys i bullformar. Koka köttfärs, frys i bullformar. Koka broccoli, ärtor, morötter, majs, palsternacka med mera var för sig. Kör i matberedare, frys i iskublåda och lägg kuberna i plastpåse/burk i frysen. (Vänta med ärtor och majs till barnet är ca 6 månader. Skalen är lite svåra att smälta.) Skålla och skala tomater, mixa och frys i iskublåda. Kör jordgubbar, hallon, blåbär (frysta, osockrade går utmärkt) var för sig eller i olika blandningar och frys i iskublåda. Koka katrinplommon och/eller torkade aprikoser några minuter, mixa och frys i iskublåda. Nu har du allt du behöver.

Till lunch tar du en bullform potatis/pasta/ris och en med fisk/kött/kyckling/köttfärs. Ta en till två kuber av en grön och en röd grönsak. Vatten är bästa måltidsdrycken. Till efterrätt passar ett rivet äpple/päron med mjölk eller en halv apelsin klippt i småbitar. När du är på språng och måste ta med mat är det lika lätt att ta med sina frysta kuber och bullformar i en plastburk som att ta en barnmatsburk. (Ta också gärna med en liten fuktig handduk i en plastpåse. Den är utmärkt att tvätta av matglada barn med.)

Till mellanmål tar du en bärkub, tinar den försiktigt i micron och serverar med fil och babysmörgås (fint bröd med leverpastej på, dubbelt, i småbitar). Alternativ i filen är en mosad banan, eller rivet äpple/päron.

Till gröten kokar du ½ dl havregryn och 1 dl vatten i micron. Passa så det inte kokar över! (För recept på mannagrynsgröt m m se kokbok.) Lägg i en kub plommon, aprikos eller bär. Medan kuben tinar kyls gröten av lite grann. Servera med mjölk. Livsmedelsverket rekommenderar köpt gröt som är järnberikad. Med plommon och aprikos järnberikar du själv gröten.

För att få största möjliga vinst med att laga själv ska man förstås välja ekologiska, närodlade (svenska) råvaror.

Mer tips och recept får du från BVC.

 



Tillbaka


Att bli torr
Enligt blöjtillverkarna kan ett barn inte kontrollera sitt kiss och bajs förrän upp i treårsåldern. Samtidigt finns det gott om barn som är torra från ett års ålder och ännu tidigare. Med tanke på att blöjtillverkarna har ett visst intresse av att föräldrarna köper blöjor länge kanske man inte ska fästa så stor vikt vid vad de anser om vad barn klarar och inte klarar…

När barnet ska bli torrt hänger väldigt mycket på dig som förälder. Du kan försöka redan när bäbisen är ett par veckor eller månader gammal och då kräver det mycket av dig i form av intresse och uppmärksamhet. (Läs mer om blöjfria barn på www.blojfritt.se.) Du kan också välja att vänta ut barnet så att det får bestämma helt själv och då räcker det med ett fett blöjkonto. Det tredje alternativet du har är att du hjälper barnet upptäcka att det kan kontrollera sina behov och det fungerar ofta ganska bra från det att barnet är ett år. Om du ska få det att fungera hänger på dig och din uthållighet och det är därför klokt att välja tillfället väl. Det första lämpliga tillfället brukar vara sommaren då barnet är ett år. (Det går precis lika bra när som helst under året, men det brukar vara enklast och mest praktiskt på sommaren.)

Metoden är enkel och går ut på att man tar bort blöjan och låter barnet gå i småbyxor. Barnet kommer att fortsätta kissa lite nu och då, men ganska snart kommer det att bli uppmärksam på att det kommer kiss. Samtidigt som man tar bort blöjan låter man barnet gå till toaletten/pottan med jämna mellanrum. Är man ute går det lika bra med en buske. Om man är energisk och gör det en gång i kvarten kommer det mesta av kisset att hamna där. Gör man det mindre ofta kommer nog det mesta i byxorna, men man visar ändå var det är tänkt att man ska kissa.

Efter en tid kopplar barnet ihop sin känsla av kissnödighet med att det kommer kiss och då kan det säga till innan kisset kommer.

Alla tycker om att få beröm, så även barn. När kisset kommer på rätt ställe och på beställning är det bra att notera att barnet klarade av något som det inte klarat förut. Det behöver inte gå till överdrift men ett leende och ett ”det var inte dåligt att du kunde kissa på toaletten!” kan vara på sin plats. Samtidigt gäller det att inte beklaga när kisset kommer fel. Att antingen inte säga någonting alls utan bara torka upp, att säga ”jaha, kom det kiss” eller ”stackare, blev du blöt, det ska jag hjälpa dig med” brukar fungera bra.

Om barnet låter bli att kissa på rätt ställe av ren ovilja kan också mutor fungera i stil med tre russin varje gång man kissar på toaletten. (Om sen du som förälder tycker mutor överhuvudtaget är OK eller ej är en annan fråga.)

Det är viktigt att inte se en kisspöl på golvet eller gräsmattan som ett bevis på att barnet inte är redo. Precis som barnet behöver träna för att lära sig cykla kommer det lära sig detta med lite träning. Ger vi inte barnet någon cykel kan det inte lära sig och på samma sätt ger vi barnet chansen att lära sig ha kontroll över sina behov genom att låta det kissa på sig. Vägen till ett torrt barn går via ett antal torkade kisspölar och tvättade småbyxor och som förälder går det lättare om man ser på kisspölen som ännu en avverkad pöl och alltså ett viktigt steg mot målet.

Under den period man tränar kommer ändå tillfällen då man inte gärna vill att det ska bli blött: i bilen, på kalas och så vidare. Då är det utmärkt att använda ”Up-and-go”-blöjor. Om barnet säger till fungerar de som vilka småbyxor som helst och händer en olycka fungerar de som blöja. När barnet väl börjat gå på toaletten brukar även bajset hamna där men se upp, det kan ligga en och annan korv ute på gräsmattan…

Även sedan barnet blivit torrt (och det kan ta ett par, tre, veckor) kommer det att kissa på sig då och då. Gör så liten affär som möjligt av det. Efter ett tag ordnar det upp sig. När det gäller att bli torr på natten varierar det mycket mellan olika barn. Några blir torra på natten direkt medan andra har nattblöja mer än ett år sedan de blivit torra på dagen.

Det är inte alltid metoden funkar. Om barnet till exempel vägrar sitta på toaletten/pottan har man helt klart problem, eftersom det är där kisset ska hamna. En del barn lär sig kontrollera sitt kissande och kissar bara ett par gånger om dagen, men säger ändå inte till. En sommar i småbyxor kommer ändå att ge effekt när det senare är dags att försöka igen och det kommer att gå lättare då.



Tillbaka


Sömn

Att påverka barnets sömn

Som småbarnsförälder är det inget utom mat som är så centralt som sömnen – barnets och den egna! Sover barnet för lite får man inget gjort, sover det för länge blir man orolig att något hänt. När det gäller en själv handlar det aldrig om att sova för länge! Med störd nattsömn blir man tillslut tokig och mer och mer fixerad vid att barnet måste sova!


I det läget finns det två vägar att välja. Den ena är att man accepterar att barnet sover som det gör, på de tiderna, så ofta/sällan och så kort/långt. I vissa avseenden är ett barns sömn något man inte kan göra något åt och i det ögonblick man slutar försöka förändra något som inte kan förändras lättar en tung börda och man mår mycket bättre. Fundera över om sömnen är något problem för barnet eller om det bara är det för dig. Är barnet piggt och vaket hela dagarna har det troligen ett litet sömnbehov och då är det nog denna första väg du har att välja.

Den andra vägen är att skrida till verket och börja påverka. För i vissa andra avseenden KAN man påverka barnets sömn. Det är till exempel inte en naturlag att vissa barn endast somnar till ljudet av en dammsugare av märket Bosch (om sådana barn fanns skulle de ha sorterats bort i evolutionen på den tiden det inte fanns några dammsugare). Däremot finns det gott om barn som med hjälp av sina föräldrar skaffat sig vissa vanor och vanor kan brytas även om det oftast tar emot. Fundera gärna över följande frågor innan du försöker.

Har du bestämt dig?

Det avgörande för att lyckas är att man bestämt sig! Alla människor drar sina gränser på olika håll; Medan en pappa står ut med hur mycket kånkande som helst på kvällen anser en annan att det är helt uteslutet att han ska kånka en enda stund, eftersom att han värdesätter tiden på tu man hand med sin partner så högt. Var än din gräns går– när du nått den är du redo att starta förändringen! Om du försöker innan dess och av något annat skäl än för att du nått din gräns och bestämt dig – för sakens skull eller för att någon annan tycker att du ska det – kommer du få mycket svårare att lyckas. 

Vad är ditt motiv?

För att lyckas kommer du behöva ha klart för dig vilket eller vilka dina motiv är. Här kommer några förslag:

Du behöver sova! Alla människor är bättre exemplar av sig själva när de sovit gott och detsamma gäller alla föräldrar. När du är utsövd kan du ge ditt barn all den omsorg det behöver. Ett annat, minst lika viktigt motiv, är att du också behöver egentid, tid tillsammans med din partner och med vänner.

Barnet behöver sova! Ett barn som växer och utvecklas behöver en lång och sammanhängande nattsömn. När man väcks mitt i natten kan man ibland inte för sitt liv påminna sig varför man i all sin dar ville ändra på någonting och då kan det vara bra att ha ett enkelt motiv att hänga upp sig på. Det kan bli den sömndrucknes mantra: Barnet behöver sova! Barnet behöver sova!

Vilket är målet?

Bestäm ett mål! Vill du börja långsamt kan målet vara att barnet ska sova över ett nattmål, vill du gå hela vägen direkt kan målet vara att barnet ska sova mellan 19.00 och 6.00. Ditt nattmantra kan utökas: Barnet behöver sova till klockan sex! Barnet behöver sova till klockan sex!

Vem behöver vad?

Det är lätt att blanda ihop sina egna behov med barnets. När barnet skriker och föräldern lyfter upp barnet görs det oftast i förevändning att barnet ska känna sig tryggt och inte övergivet eller att det är hungrigt. Ibland händer det dock att föräldern tar upp barnet för att själv få känna sig behövd och därmed trygg. Är det så för dig? Det är helt OK men det kan vara viktigt att vara medveten om att det är så eftersom det kan innebära att det är bättre att lämna ansvaret för att ändra barnets sovvanor till någon annan. Men vad har barnet för behov då? När det gäller hunger har alla barn, som inte fötts för tidigt, redan vid tre-fyra månaders ålder utvecklat en tydlig dygnsrytm. Ämnesomsättningen går ner på natten och därmed går kroppen – och även magsäcken – på sparlåga. De barn som äter på natten efter denna ålder gör det främst av vana, inte hunger. När det gäller trygghet råder det inget tvivel att alla barn behöver känna det. Det man kan fundera över är hur man vill förmedla det - genom närhet och/eller genom att visa tilltro till barnet. Mer om det under "Var drar du gränsen" nedan.

Är det svårt att bryta sömnvanor?

Som med så mycket annat är det oftast svårare för föräldern än för barnet. Barn brukar vara tveksamma i början men ofta är det tredje, fjärde gången gillt som gäller. Man kommer sällan undan protester de första gångerna och ofta är det just dessa protester som vi vuxna vill undvika. Vi följer minsta möjliga motståndets lag helt enkelt. Ibland kan det nog också vara så att vi, utan att vi är direkt medvetna om det, inte vill släppa taget och inse att barnet inte har ett så stort behov av oss som vi ibland önskar. Fast visst är det svårt att bryta vanor även för barnet och det behöver hjälp för att klara det. Men att somna och sova hela natten, det klarar även små barn.

Vågar du bestämma?

Barn vill, precis som vuxna, bli sedda och de vill få sina känslor bekräftade, men det betyder inte att de kan få allt vad de i stunden önskar eller att det skulle vara bra för dem. En treåring som i förtvivlan kastar sig på golvet på ICA för att hon inte får godis på onsdagen får inget godis av pappa, för han vet att det inte är bra för hennes tänder (och att det inte är någon katastrof att bli utan på onsdagen). Däremot kanske pappa säger "Jag ser att du är förtvivlad". Skulle han istället böja sig för hennes förtvivlan och köpa godis skulle han signalera att förtvivlan alltid kan lösas genom att man får det man önskar. Det stämmer just där, på ICA, men det stämmer inte i själva livet och genom att förespegla barnet att man får vad man vill när man är förtvivlad har man förmedlat en falsk bild av livet. En mer realistisk bild är den att man väldigt sällan får som man vill! Och just nu är det så: Du som förälder har bestämt dig för att ändra sovvanorna och det är du som bestämmer, inte barnet! För somliga av oss kan det kännas lite osäkert att bestämma eftersom att man samtidigt måste ta ansvar. Om man är ärlig mot sig själv och erkänner att man faktiskt bestämmer över det lilla under bara barnet går det lättare. Man kan utan dåligt samvete tänka så här: ”Du vill inte somna själv – det vill jag och det är jag som bestämmer. (Jag vet nämligen att det är bra för dig och för mig, och vi är lika viktiga båda två.) När jag bestämmer över dig blir du missnöjd (arg, frustrerad, förtvivlad) och det är helt i sin ordning.”

Var drar du gränsen?

En avgörande gräns är hur mycket man står ut med och det är olika från förälder till förälder, se ovan. En annan gräns handlar om när man byter strategi för hur man förmedlar trygghet till barnet när det är förtvivlat. Ett förtvivlat spädbarn brukar man, om man har möjlighet till det, ta upp, bära till tröst, vyssja till sömns, mata till mättnad… Därmed säger man två saker: "Jag finns här hos dig" och "Jag kan hjälpa dig och ge dig det du behöver". Så vida det inte är kolik barnet har. Då kan man sällan hjälpa utan bara finnas nära och trösta att det kommer att gå över (även om man själv tvivlar!). Det man då istället säger är: "Jag kan inte hjälpa dig med allt men när livet känns svårt vill jag gärna vara nära dig och visa dig på ett hopp." Och det är inte illa det! Tvärtom är det kanske en mer realistisk bild av livet man ger och man visar också sin tillit till barnets egen förmåga att klara livets motgångar. När barnet är större, kanske 14 år och olyckligt kär eller åtta år och har svårt att lära sig läsa, är det ganska lätt för föräldern att se att det är omöjligt att lösa barnets problem. Det man kan göra är att finnas till hands, visa tillit till att barnet kommer klara motgången och inge hopp inför framtiden och det utan dåligt samvete för att man inte kan lösa barnets problem. Någon gång mellan förlossningen och 18-årsdagen byter de flesta föräldrar strategi från att visa på sig själv som lösningen på motgången till att förmedla tillit till barnets egen förmåga. När man drar den gränsen och byter strategi är förstås oerhört individuellt och beror både på föräldern och på barnet. Var drar du gränsen och har du nått den?

Vad vill du förmedla till ditt barn?

Beroende på om du nåt gränsen och bytt strategi eller ej kommer du att förmedla olika saker till ditt förtvivlade barn som inte alls vill byta sovrutiner. När barnet i spjälsängen protesterar kan du förmedla följande:

  • "Jag tror på dig och din förmåga. Du klarar att sova, du behöver inte min hjälp."
  • Alternativ: "Jag finns här för dig och hjälper dig så du slipper känna förtvivlan."
  • "Jag ser att du är arg/förtvivlad/ledsen. Det är helt i sin ordning att reagera på en förändring som man inte tycker om men jag vet att du kommer klara av det."
  • Alternativ: "Jag vill ge dig vad du behöver så länge jag kan." Detta alternativ förmedlar och speglar din goda vilja som förälder. Det är absolut inget fel på den goda viljan men se till att du inte betalar ett för högt pris i form av självuppoffring när du ger barnet vad det vill ha. Se till att dina egna behov också uppfylls.
  • "Ibland kan man inte få som man vill men livet är helt OK ändå."
  • Alternativ: "Lilla vän, nu är livet jobbigt för dig!"
    Att själv stämma in i förtvivlan är att bekräftar känslan, och det är viktigt, men se upp så att du inte samtidigt bekräftar tolkningen, till exempel att mörkret verkligen ÄR hemskt och fullt av monster.

Till sist

Om du vet med dig att du gärna vill finnas till hands för ditt barn när det vaknar, när helst det än är, och inte vill att det ska skrika, då kommer det bli svårt att ändra på någonting. Det du kan göra då är att försöka acceptera situationen som den är och trösta dig med att 16-åringar sällan delar säng med sina föräldrar (det kommer alltså att gå över så småningom i alla fall).

Lära somna/sova-metoder

Somna själv – så här gör man!

OK, du har bestämt dig för att ändra på en vana barnet har. Bara så du vet: Barnet kommer inte gilla det! Hon eller han kommer visa missnöje! Men har du bestämt dig är det bara att köra på – och hålla hårt i manualen till METODEN!

Vare sig du bestämt dig för att barnet ska somna själv eller sova hela natten är förslaget att du provar en somna-själv-metod först. Det av den enkla anledningen att barn som somnar själva oftast automatiskt vaknar mer sällan under natten. Så här funkar vår sömn: Under natten växlar vi mellan djup sömn – då hela kroppen vilar och återhämtar sig – och ytlig sömn – då kroppen fortsätter att vila men nervsystemet är aktivt. Då drömmer vi och vi har alla sinnen utom synen påslagna. Vuxna har sömncykler på cirka 90 minuter medan spädbarnens är ca 60 minuter. De här cyklerna finns hos alla däggdjur som lever i grupp och de har en livsviktig funktion. Under den ytliga sömnen registrerar sinnena eventuella faror och om någon fara tycks vara å färde vaknar man. I och med att det alltid är någon individ som sover ytligt kommer hela gruppen att väckas vid en fara. Det som kan få oss att vakna under den ytliga perioden är förändringar i intrycken: Om det luktar, känns eller låter annorlunda än när vi somnade. Somnade man in pappas famn vaknar man av nytvättade, kalla lakan, somnade man till en sång vaknar man av tystnaden. Om barnet lärt sig somna själv med kända saker omkring sig (en snuttefilt, en kanin…) kommer sinnena inte signalera någon förändring och barnet vaknar inte lika lätt under den ytliga sömnen. Ibland vaknar man ändå men skillnaden är att det barn som lärt sig somna själv även kommer att kunna göra det mitt i natten medan den som inte lärt sig det kommer att behöva hjälp.

Här presenteras ”Femminutersmetoden” och ”Sova hela natten-kuren”. Vilken metod du än väljer är det bra att börja förberedelserna redan kvällen före. Det finns nämligen vissa förutsättningar för att man ska lyckas: Du ska vara utsövd och barnet mätt och trött! Du börjar alltså med att sova tidigt själv och fortsätter under dagen med mycket vakentid för barnet. När kvällen närmar sig kan du trötta ut barnet med allsköns underhållning och avsluta med så mycket mat det går.

”Femminutersmetoden”

Den så kallade ”Femminutersmetoden” är lanserad av barnläkaren Berndt Eckerberg och har fått utstå en hel del kritik och kallats ”kallhamrad”. Den som vill bilda sig en riktig uppfattning om metoden gör bäst i att surfa till http://www.eckerberg.se/somnproblem.htm eller allra helst läsa de broschyrer man kan beställa där. Eckerberg konstaterar precis som de som förespråkar till exempel samsovning att små barn är skapta för att somna in med sin mamma, vakna och snutta och så somna om. Men eftersom det samhälle vi skapat oss gör det svårt att leva så presenterar han en metod att hjälpa barnet somna själv. Om det är det man vill fungerar metoden riktigt bra.

Det man tagit hänsyn till när metoden utvecklats är att belöning förstärker beteenden och bestraffning skapar misstro. Man ska alltså varken belöna eller bestraffa. Det är just på punkten bestraffning metoden är som mest missförstådd men den som läser vad Eckerberg själv skriver kan notera att han är noga med att man inte ska bestraffa barnet.

Eckerberg menar att när föräldern tar upp det skrikande barnet belönas skriket med tröst, vilket förstärker beteendet och skrikandet kommer upprepas nästa gång. Ska man få barnet att sluta skrika ska man följaktligen sluta med belöningen. Eckerberg är noga med att man ska fortsätta belöna andra skrik och han menar att barnet då inte känner sig sviket.

Man ska enligt Eckerberg inte heller bestraffa utan visa att man finns vid barnets sida. Genom att regelbundet gå in till barnet visar man att man förstår att barnet är argt eller ledset men man tar inte hand om barnets reaktioner åt barnet. Man visar istället att man vet att barnet kan lära sig ta hans om sina känslor själv. Barnet får en chans att lära sig lugna sig själv, menar Eckerberg, och det lär sig därmed ta bättre hand om sina egna känslor.

Idén är att man ska visa detta vänligt men bestämt. Man kan säga: Nu är det dags att sova! Sov gott! Jag hör att du är arg, men nu ska du sova i din egen säng! Det ska naturligtvis inte finnas någon underton av ilska och inte heller ursäkt.

En bra förutsättning för att metoden ska lyckas är att barnet är trött och föräldern utvilad. Finns det två föräldrar (eller fler) är det en klar fördel om alla är med på det.

Man kan också ”träna” separation under dagtid och på så vis ge barnet erfarenheter som kan vara till glädje när det är dags att lära sig somna själv. Under ett par veckor, föreslår Eckerberg, kan man leka titt-ut så ofta man orkar och då gömma sig fler och fler sekunder. Man kan gå ut ur rummet och svara istället för att komma springande så fort barnet skriker. På så vis får barnet erfarenheten att ”Han finns fast jag inte ser honom”. Efter ett par veckor av sådan träning kan föräldern känna sig lite tryggare och inte vara rädd för att barnet skriker av rädsla utan ilska. 

Gör så här

Mat Inled kvällsritualen med mat. Nu ska den eventuella kopplingen mellan mat och somna bort och somnar barnet vid bröstet eller flaskan ska det väckas.
Rutin Fortsätt med att läsa, sjunga, be, dansa, eller vad det är ni vill ha som kvällsrutin. Eckeberg menar att man ska varva ner men läser man Anna Wahlgren tycker hon det är att manipulera barnet.
Lägg barnet Nu är det dags att lägga barnet i sängen, gärna tillsammans med en snuttefilt eller nalle. Säg med självklar röst att Nu ska du sova. Det kommer att gå bra! Lugn och fasthet är ledorden. Gå ut ur rummet och ställ dörren på glänt. En napp ställer gärna till problem här eftersom barnet kommer vakna om han eller hon tappat nappen under natten och då oftast inte kan hitta den. Det är inte mycket svårare att hjälpa barnet somna utan napp än med, så detta kan vara det gyllene tillfället att plocka bort nappen.
Protest Om barnet protesterar och reser sig upp förespråkar Eckerberg att man lägger ner barnet en gång men inte mer. Detta för att det inte ska bli någon strid. Han menar också att kroppskontakt får barnet att skrika mer. Läser man bloggar och diskussionstrådar på internet ser man att många gör sin egen variant av         femminutersmetoden och inte är så hårda med det där med kroppskontakt. Man kan hellre prova sig fram på den punkten än förkasta metoden helt på grund av det.
Inget straff  Nu är det dags att visa ditt barn att du ser att han eller hon har det svårt men att du vet att det kommer att gå bra ändå. Även här kan man modifiera metoden utifrån sig själv utan att vara orolig för att effekten uteblir. Vissa går in med två minuters mellanrum, andra med tio. Det verkar funka bra åt båda håll. Om
barnet börjar lugna sig och protesterna mattas är det onödigt att gå in då det oftast bara leder till mera protester.
Kräkas Vissa barn är mer envisa än andra, tömmer sängen på innehåll och tillslut även magen. Eckerberg menar att även dessa barn har rätt att lära sig somna själva. I linje med tanken om belöning menar han att man belönar kräkandet om man tar upp barnet och att barnet då kommer att fortsätta med det beteendet. Han råder istället att man helt enkelt byter lakan lite smidigt. Tanken är att förmedla en upplevelse av att ”Fast jag var så arg eller rädd gick det bra ändå”.


I de flesta fall brukar barnet protesterar en halvtimme till fyrtio minuter första kvällen för att det sedan ska minska med ungefär hälften för varje kväll. Det kan ta lite längre tid om barnet är 7-10 månader. Så kan det förstås ta längre tid om barnet är envist och Eckerberg föreslår att man ser envishet som en positiv egenskap och inte ett tecken på otrygghet.

Vakna igen  Om barnet vaknar igen efter cirka en timme föreslår Eckerberg att man låter barnet skrika igen (upprepa enligt ovan) eftersom det fortfarande är så trött. Har barnet däremot hunnit med en djupsömnperiod och fått nya krafter är det klokast att låta barnet somna på det gamla sättet. Barnet lär sig ändå så småningom att det kan somna själv. Vaknar barnet senare på natten kan man om man orkar – göra som på kvällen. Byt inte blöja eftersom att barnet ska lära sig somna om med våta blöjor. Visar barnet tecken på förkylning eller sjukdom ska man förstås vara nära och inte börja några femminutersförsök!

Går det bra på kvällen kan man också prova att göra likadant vid middagssömnen.

Sova hela natten-kuren
(Avsnittet kommer att kompletteras.)

Sova hela natten-kuren är Anna Wahlgrens variant på att lära barn somna själva. Bäst information om den får du på http://www.annawahlgren.com/. Wahlgren bygger sin kur på en tes som hon formulerar så här: ”Små barn är instinktivt medvetna om sin hjälplösa utsatthet. De fruktar 'vargen'." Metoden fungerar säkert lika bra om man är lite mer saklig och konstaterar att barn, precis som vuxna, oftast visar sitt missnöje om någon annan bestämmer sig för att ändra på något man är van vid. (Tänk bara på hur det låter i fikarummet när ledningen bestämt sig för att ändra vem som ska jobba ihop med vem... )

Förberedelserna är de samma: aktivitet på dagen och mycket mat till kvällen.

Till skillnad från Eckerberg menar Wahlgren att kroppskontakt är OK. Man ska ”buffa” barnet till sömns, det vill säga lägga barnet på mage och rytmiskt och med fast hand buffa på barnets rumpa. Metoden beskrivs utförligt i Wahlgrens bok ”Sova hela natten”.

Vagna

Wahlgren har också en metod för hur man ska hjälpa barnet att sova längre natt pass och hon kallar det för att vagna. Allra först ska man bestämma sig för när morgonen ska komma, till exempel klockan 06.00. Så förbereder man sig genom att lägga barnet i liggvagnen i stället för i sängen och så är det bra att lägga sig tidigt själv! När barnet vaknar tar man inte upp det utan bara drar vagnen, fram och tillbaka, kanske över en tröskel, med rejäla tag. Barnet kommer troligen protestera, för det är ju inte så här det brukar vara när man vaknar och skriker! Med sitt skrik frågar barnet enligt Wahlgren: ”Kommer jag överleva?” medan du med ditt vagnande svarar: ”Ja, det kommer du.” Den som inte delar tron på Wahlgrens tes kanske i skriket istället hör frågan: ”Ska du inte ta upp mig?” och svarar med vagnandet: ”Nej, det ska jag inte. Jag har tidigare misstrott dig, trott att du inte klarar av att sova hela natten och att du behöver min närhet för att somna om, men nu har jag förstått att du klarar det där själv.”

Första natten kan man få stå och dra i 20-30 minuter och under den tiden kommer barnet tystna många gånger utan att somna. Men tillslut sover det sött och vaknar inte på ett par timmar.

Bakslag

I de allra fall blir det bakslag med perioder när barnet plötsligt börjar vakna mera på nätterna eller inte alls vill somna själv längre. Den första fällan att falla i då som förälder är besvikelsen och ilskan. Särskilt som man kan vara säker på att man själv är trött när det händer. När vi är pigga förstår vi alla att det är kontraproduktivt att bli sur och arg på barnet som inte vill somna eller som vaknar mitt i natten, men vi är nog flera som ändå trillat dit både en och två gånger! Det som gäller är förstås att återigen ta till den vänliga och bestämda tonen/buffningen/vagnandet. En annan viktig sak att behålla i bakhuvudet är att alla människor vaknar flera gånger per natt utan att det är något konstigt med det eller att vi ens märker det själva. Rusa inte in omedelbart som barnet vaknar och gnyr. Ge henne eller honom chansen att somna om själv.

Tillbaka

 

Mat

Vällingkokartips!

På UnderBara Barn-mässan i Älvsjö i november 2007 kunde besökarna i Vällingträskets monter tävla om välling genom att lämna sina vällingkokartips. Det tips vi tyckte allra bäst om kom från Eva Tofvesson som skrev så här:

”Låt barnet vara med! Min 2:åriga dotter älskar att blanda vatten och välling i en skål och röra om.”

Det visade sig att det finns oändligt många fler sätt att koka välling på utöver att ta kallt vatten i flaskan, pricka i pulver med en skopa, skaka och värma som vi på Vällingträsket brukar göra. Till exempel så här:

Förbered dig…

  • Välj en flaska med stort hål. (Åsa Möllby)
  • Ordning och reda i köket. Pulver, mått och flaskor förberett. Då går det fort. (Katarina B Shah.)
  • Köp en microvågsugn med digitalklocka! (Camilla Stenman)
  • Om du använder ersättning, gör en stor omgång och ha i kylen. Bara att värma när bebis blir hungrig. (Sara Winér)

Blanda i…

  • bunke. (Eva Tofvesson)
  • kastrull. (Ann-Mari Magnusson)
  • i flaska. (Lena Eriksson och många fler.)
  • proteinshaker (Therese Möller)
  • tillbringare (Helen Johansson)

Ordningen i flaskan…

  • Varmt vatten – pulver – skaka. (Therese Möller, Anna Björk Thibblin, Yessica Soikkeli, Isabella Sommer m fl)
  • Kallt vatten – pulver – skaka. (Sara Strid, Sofia Hjort och många fler)
  • Kallt vatten – pulver – varmt vatten – skaka. (Sibel Kaymaz Galvér)
  • Torr flaska – pulver i botten – kallt vatten. (Monica Carlsson, Åsa Möllby)
  • Kallt vatten – pulver – kallt vatten – skaka. (Maria Elfström)

Pricka pulvret…

  • Hitta en vällingburk där det ingår tratt eller gör en egen tratt av en avklippt pet-flaska. (Mimmi Mattson, Sibel Kaymaz Galvér, Marie Strömstedt. Helena Karlsson, Pernilla Teixeira, Ann Olsson Hallén, Ida von Rosen , Lisa Forsell)
  • Ställ flaskan i diskhon när du ska ta i pulvret. Det pulver som kommer utanför spolas enkelt bort. (Isak)

Blanda pulver och vatten…

  • Använd en flaska med bred botten, ta pulver i och spola med kranen för fullt så pulvret spashar runt ordentligt. Skaka. (Jenny Apelgren)
  • Vispa med visp i bunke eller kastrull. (Jana Kaarto, Eva Tofvesson, Ann-Mari Magnusson)
  • Skaka pulver och lite vatten och späd sedan med mera vatten – precis som en sås. (Jeanette Bårli)
  • Ta flaskan upp och ner och skaka som en maracas. (Anna Södergran)
  • Använd lattevisp. (Lisa Forsell, Maria Carlman)
  • Skaka först åt sidan och sedan upp och ner. (Therese Netz)
  • Snurra flaskan runt några gånger innan du skakar. (Isabella Sommer, Christina Andersson)
  • Rulla flaskan mellan händerna och skaka sedan. (Therese Kjellin)
  • Knip åt nappen och skaka. (Helena Karlsson)
  • Sätt bara fingret löst över skåran/hålet och skaka. (Christina Andersson)

Värmas…

Med mikrovågsugn:

  • Testa in tiden med microvågsugnen.( Roger Appelgren)

Utan mikrovågsugn:

  • Värm vatten i vattenkokare eller kastrull och späd med kallvatten. Smaka av till rätt temperatur. (Mimmi Mattson)
  • Värm 1/3 av vattnet i kastrull/vattenkokare och fyll på med kallt vatten. En liten mängd vatten går fortare att värma (Malin Ek)
  • Värm vatten i vattenkokare. Känn på utsidan av kokaren när den börjar bli varm. Då är vattnet i kokaren lite varmare än så och alldeles lagom för barnet. (Emma Thelaus)

Eller varför värma?

  • Blanda kallt vatten och pulver och servera! (Helena Gissle)

När man är på språng, har panik eller mitt i natten…

  • Ha lagom varmt vatten i en termos (+ vällingdoserare). (Madeleine Drosback, Anette Eklund)
  • Blanda vällingen och ställ i kylskåp. Bara att värma när det blir panik! Eller gör likadant för att slippa fumla på natten med midnattsvälling. (Maria Södergren, Roger Appelgren)

Klumpen i toppen på nappen…

  • Fått en klump pulver i nappen? Knäpp med fingret på nappspetsen för att få ner klumpen. (Daniel Holm)

Vad ska vi äta idag?


Som när det gäller allt annat blir även frågan om vad vi ska äta till middag enklare om man är lite förberedd.
Det är inte lätt att ordna näringsriktig och gärna klimatsmart mat till växande barn när man själv är trött efter jobbet och just har hämtat lika trötta barn på dagis. Då är det oslagbart att bara läsa på kylskåpsdörren vad man ska laga och dessutom hitta ingredienserna i kylskåpet. Lösningen är att göra en meny. Men den i näven kan du storhandla vilket både tar mindre tid och blir billigare. Du sparar ofta också ett par småturer med bilen och gör därmed en insats för klimatet. Möjligheten att improvisera har du ändå kvar eftersom inget hindrar dig från att laga något annat än det du skrivit upp för dagen. OK, det lät präktigt och bra, men hur ska man orka göra en meny?!!?? Ingen fara! Vällingträsket.se har redan fixat biffen:

Inspirationsmeny

Här hittar du september månads inspirationsmeny!


Klimatsmart inspirationsmeny!
Vällingträskets inspirationsmeny är klimat- och miljösmart. Om du väljer utifrån den, eller låter dig inspireras så att du väljer en kycklingrätt när vi föreslagit kyckling och så vidare, kommer du att äta hållbara mängder fläsk- och nötkött, fågel och fisk. I fördelningen utgår vi från vad "Folkhälsomålet" rekommenderar. (Se nedan.) Vi utgår från att du äter fem mål utanför hemmet och att du då äter fläskkött en dag, nöt en dag, fisk en dag och två dagar vegetariskt.

Menyn är alltså tänkt att inspirera och det går till så här: Varje dag hittar du två middagsalternativ, till exempel köttfärsbiffar och tacos. Antingen väljer du ett av alternativen eller ett tredje, eget, alternativ. Kanske tacosförslaget fick dig att tänka på dina favorit-burritos? Markera det alternativ du valt (överstykningspenna funkar bra) eller skriv till ett eget i den tomma kolumnen. Om du väljer bland förslagen eller skriver ett liknande förslag kommer du att få en varierad meny med fisk och vegetariskt ett par gånger per vecka, däremellan kött och ibland kyckling.

Om du väljer från vår meny varje dag kommer du troligen drabbas av matlagningsutmattning. Det blir mest slitsamt att hela tiden laga nya rätter. Ta det alltså som inspiration och blanda in dina egna favoriter så ofta du vill.

Vi tror att du redan redan har många recept och därför finns det inte med när vi föreslår till exempel köttbullar eller panerad fisk. Andra gånger finns länkar till recept. Både i menyn och i Vällingträskets egna recept finns information som hjälper dig välja klimat- och miljösmart mat. Vintertid förekommer färska grönsaker och frukt trots att det inte är säsong eftersom de innehåller värdefulla vitaminer och mineraler. Du kan enkelt kompensera för utsläppen de orsakar genom att storhandla och bara ta bilen en gång till affären istället för lite då och då.

Förutom middagsrätter kanske du behöver tips på grönsaker och vad som är säsongsmat just nu? Här nedan hittar du vilka grönsaker och frukter det är säsong för nu.

Miljösmart mat

Klimatsmart inspirationsmeny!
Om du vill ha hjälp på vägen att välja miljö- och klimatsmart mat kan du använda Vällingträskets inspirationsmeny. Den hjälper dig äta rätt mängd fläsk- och nötkött, fågel, fisk och vegetariskt.

Miljösmart mat är mat som räddar vår jord från ett galloperande klimat men också låter oss ha kvar rena vatten och friska djur. Vill du äta miljösmart ska du välja ekologiskt och du måste undvika utrotningshotade arter. De klimatsmarta valen är en del av de miljösmarta.

Klimatsmart mat

Vill du äta klimatsmart ska du i första hand välja säsongsanpassad vegetarisk mat eller fisk och vilt.
Lika viktigt är det att inte köra hem små matkassar med bil och att inte slänga mat. Varje slängd korvsnutt är koldioxidutsläpp helt i onödan. Därför är "rester" också alla tiders klimatmat.

Vegetarisk mat kräver mindre resurser att framställa eftersom näringen går direkt till oss människor och inte via transporterat foder genom en ko, gris eller höna. Vilt och de ohotade fiskarna som strömming och sej har inte gett några utsläpp alls innan de transporteras hem till dig.

Det är helt OK att äta kött ibland men välj ekologiskt där kossan ätit gräs istället för framställt och transporterat foder. Ris går också bra för även om risproduktion ger utsläpp av metangas är det en bråkdel av utsläppen du orsakar genom att köra bil. Exotisk frukt kan aldrig bli klimatsmart men eftersom de innehåller viktiga vitaminer och mineraler som vi behöver kan vi tillåta oss att satsa lite utsläpp på just det. Du kan lätt kompensera för de utsläppen genom att låta bilen stå och ta cykeln vid något tillfälle.

Vi orkar kanske inte vara klimat- och miljösmarta jämt. Vissa varor är det dock stoppljus för oavsett hur trötta vi är och det gäller till exempel för tigerräkor, torsk och andra hotade fiskar. Undvik också färsk mango, papaya och passionsfrukt som transporteras hit med flyg.

Vilket kött är klimatsmart?

Ur klimatsynpunkt och koldioxidutsläpp är kyckling bättre att äta än nötkött och gris kommer nånstans mitt emellan. Tar man hänsyn till olika miljömål är det ändå bättre att minska på gris och kyckling. Dels för att vi redan konsumerar så mycket griskött i förhållande till nöt, dels för att de betande korna bidrar till öppna landskap. Till framför allt ekologisk nötproduktion odlas mycket vall, gräs och ärtväxter, som är bra för jorden och som ökar artrikedomen när det gäller både gröda och insekter. Sådana positiva effekter för ekosystemen ger inte kyckling- och grisproduktion. Vi äter i dag i genomsnitt 930 g kött och inälvsmat i veckan medan en hållbar konsumtion beräknas till 650 g. "Folkhälsomålet" förordar att vi behåller dagens konsumtion av nöt (280 g/vecka) och ökar mängden lamm till 22 g eller 1,1 kg/år. Mängden gris och fågel bör halveras till 250 respektive 70 g per vecka medan mängden blod- och inälvsmat bör ökas kraftigt till 30 g per vecka. (Eftersom att leverpastej och blodpudding ingår här ligger barnfamiljerna kanske bäst till när det gäller detta...) Vilt ingår i kategorin beteskött, det vill säga nöt och lamm. Lamm är alltså bra klimatmat men när det gäller färskt lamm gäller det bara under hösten då de svenska lammen slaktas. Övrig tid på året kan det finnas fryst svenskt lamm.

Inspirationsmenyn är utformad så att du äter rätt mängd gris, kyckling, nöt och vilt enligt "Folkhälsomålet". Vi räknar då med att du utöver maten hemma äter fem luncher: en dag nöt/beteskött, en dag fläskkött, en dag fisk och två dagar vegetariskt.

Minskad köttkonsumtion

För att minska sin klimatpåverkan är det effektivt att minska sin köttkonsumtion. Det kan du göra genom att äta vegetarisk mat men även genom att minska portionerna. Andelen kött på tallriken har ökat under de senaste decennierna och kan mycket väl minskas igen. Tallriksmodellen är bra att använda i sammanhanget. Du kan också blanda olika bönor och linser i grytor, soppor och sallader för att därmed minska köttkonsumtionen. En annan gammal klassiker är att blanda riven morot i köttfärssåsen.

Klimatsmart i september

Vill du äta klimatsmart ska du äta frukt och grönsaker efter säsong och välja närproducerad mat som ger kortare transporter. Nu är det skördetid och i slutet av månaden också dags för skaldjur. Det här är klimatsmart just nu:

Grön- och rotsaker

- sallat: friseé, isberg, roman, lollo rossi, ruccola
- salladskål
- tomat Läs mer om tomat och                           gurka här!!!
- morot
- paprika - frilandsodlade svenska eller från medelhavsområdet
- dill, knippe
- gräslök, knippe
- persilja, knippe
- ev. spenat (Kolla att de är från Sverige! Det säljs samtidigt långväga sockerärter!)
- haricot verts
- skärbönor
- vaxbönor
- squash=zucchini=courgette
- blomkål
- broccoli
- lök, röd, knipp och purjo. (Kolla att den gula löken är från Sverige.)
- rödbetor
- kålrot
- palsternacka
- majrova
- blekselleri
- rotselleri
- potatis
- majs, (sockermajs, majskolv)
- pumpa
- champinjoner
- ostronskivling

Frukt och bär

Välj i första hand svenskodlat:

- äpplen
- plommon
- björnbär
- päron

I andra hand båtfraktad frukt eller frukt från medelhavsområdet:

- banan, välj KRAV och rättvisemärkt!
- ev. persika
- nektarin
- aprikos
- vindruvor
- fikon

Vi måste få i oss vitaminer året runt och därför hör exotisk frukt till det som är mest meningsfullt att lägga koldioxidutsläpp på. Just nu är persika, aprikos och fikon bättre ur utsläppssynpunkt än resten av året.

Källor: Livsmedelsverket, WWF, DN, Mersmak, Svenska Naturskyddsföreningen.



Tillbaka


Mellanmål

Ett bra mellanmål byggs upp av tre byggstenar: Bröd eller spannmål (smörgås, müsli, gröt flingor) mjölkprodukter (yoghurt, fil, mjölk) och frukt eller grönsak. Välj osötade och magra mejeriprodukter och nyckelhålsmärkta spannmålsprodukter. Färska frukter och grönsaker är bättre än juice. Till pålägg passar till exempel skinka eller leverpastej och en grönsak

Frukt

Vi (vuxna) ska äta 500 gram frukt och grönt per dag, säger dietisterna. Det är bara att sätta igång! Hälften grönsaker och hälften frukt är en bra blandning. Frukt i maten är lika nyttigt som grönsaker, så länge man inte struntar helt i grönsakerna.

Skicka gärna med skolbarnen en frukt till förmiddagen.

Sussies energikick

Missa inte denna makalöst goda energikick!!!

Snacks att ha ligga framme

Lägg upp de fina, röda kärnorna från ett granatäpple i en skål och ät direkt som godis. Kärnorna innehåller bland annat fibrer, kalium och antioxidanter.

Är barnen över tre år (och inte allergiska, förstås) är en skål med blandade nötter en hit! Nötter är fettrika (40-70% fett) men det är i huvudsak omättade och fleromättade fetter. Förutom det goda fettet innehåller de en rad viktiga vitaminer och har högt proteinvärde. Paranötter är rika på selen och valnötter innehåller en stor mängd omega 3 fettsyror.

Somriga mellanmål

Vi har samlat massor av smoothierecept! och andra somriga mellanmål som Jordgubbssoppa! Varsågod att printa ut.

Fattiga och rika riddare - bästa sättet att ta vara på bröd som blivit torrt och tråkigt!

4 port

Fattiga:
8 brödskivor, gärna torra!
1 -1,5 dl mjölk eller pannkakssmet
kanel och socker

Doppa brödskivorna i mjölk eller smet och stek på båda sidor i smör eller margarin på medelstark värme. De ska bli gulbruna och frasiga. Strö över socker och kanel. ÄT!

Rika:
8 brödskivor
2 msk socker
1/2 tsk kanel
1/2 dl hackade nötter eller mandel

Bred smör på brödet och strö över nötblandningen. Gratinera i övre delen av ugnen, 25 grader ca 5-6 minuter.

Matsäck/Picknick
Här kommer matsäcks- och picknickförslag. Efter matsäcksförslagen hittar du förslag på vad du kan komplettera med.

Makaroner och köttbullar. Lätt att packa och lätt att äta! (Stuvade makaroner är dock ingen höjdare att äta kallt!) Ett alternativ till köttbullarna är förstås prinskorv eller köttfärssås. Packa med gaffel respektive sked att äta med.

Varm (!) korv med eller utan bröd. Koka korven på morgonen, häll kokvattnet i en termos och lägg i korven!

Pastasallad med kyckling. Grillad kyckling och ananasskivor i bitar, stekt bacon och pasta. Det går lika bra att byta ut pastan mot ris.

Tunnbrödrulle. Fyll med till exempel skinka/prickig korv och ost eller keso och tonfisk. Var noga med att låta keson rinna av först! Vik upp, rulla ihop och slå in i smörgåspapper. Eller byt tunnbrödet mot pitabröd.

Smörgås. Klassiker som inte bör föraktas! Ost, korv, skinka eller ägg och kaviar är gott och mättande. Lägg gärna pålägget för sig så barnet kan lägga på själv när det är dags att äta. Det gäller framför allt om man vill ha grönsaker som tomat och gurka på!

Pannkakor är mångas favorit. Om det blir rester kvar kan du lägga dem i frysen för att bara ta fram när det är utflyktsdags. Är det bara ett barn som ska på utflykt och frysen är tom går det hyfsat lätt att ordna det kvällen före. Smet på 1 ägg, 1 dl mjöl, 2 dl mjölk och 1/2 krm salt är lagom till ett hungrigt barn.

Komplettera matsäcken med grönsaker: morots- och/eller gurkstavar, coctailtomater, vitkålsklyftor, paprikastrimlor eller majskorn (packa då med en sked). Kanske ett kokt, skalat ägg. Fyll på med en frukt, gärna skalad och/eller i klyftor, nötter (kolla att ingen är allergisk om det gäller dagis/skolutflykt!), oststavar och oliver. "Festis" är en klassiker men det går lika bra att dricka egenblandad saft/vatten i en liten pet-flaska med skruvlock. Glöm inte gaffel/sked och lägg med en liten våt handduk eller frottétvättlapp i en plastpåse. Om den inte slukas upp av ryggsäcken (vilket är det vanligaste) fungerar den väldigt bra till att torka av utflyktsbarn med. Maten smakar bäst om man är torr: Lägg med (hopvikbart) sittunderlag och extra strumpor. Till sist: fickorna fulla av hushållspapper/servetter.

Är matsäcken klimatsmart? Nja, inte helt, men ska man lägga koldioxidutsläpp på nåt så kan det väl vara på en tomat till ett barn på utflykt?!

Har du själv något mellanmålstips är du välkommen att mejla oss!

Picknick

Idéer för en picknick utan kniv och gaffel:

Körsbärstomater
Gurk- och morotsstavar
Blomkålskvistar

Hårdkokta ägg (+ kaviartub)

Köttbullar
Grillade kycklingklubbor

Baguetter
Matmuffins

Efterrätt

Chokladpannkakor med jordgubbar.
Grädda pannkakor och strö över lite riven choklad medan de är varma. Rulla ihop. Chokladen smälter och när pannkakorna kallnar stelnar den. Servera jordgubbar till.

Fika

”Vanliga” muffins.
Frukt.

Dricka

Frys in portionsdricka (”Festis”) och använd som kylklampar = kall dricka till maten!

Ta också med hushållspapper och ett par blöta men urvridna små handdukar/tvättlappar packade i små plastpåsar. Toppen att torka händer med.

Till sist en stor plastpåse att samla skräp i.


Utflykt

Inget går upp mot en näve jägarsnus - särskilt inte på vinterutflykt!

Russin
Hackad blockchoklad
Hackad mandel

Den som vill varierar/kompletterer med till exempel skuren torkad frukt, hassel- och eller jordnötter och non-stop.

Blanda i en plastpåse och stoppa i fickan!


Snabbt och billigt/Rester

Tips på mat som går fort och som du troligen har ingredienser till hemma!

Makaronipudding
4 port

4 dl makaroner/5 dl snabbmakaroner
(eller 1,25-1,5 liter kokta)
1 purjolök
1 burk krossade tomater
2 dl riven ost

Äggstanning:
3 ägg
4 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Koka makaronerna. Skölj och skiva purjon och låt den koka med några minuter. Låt tomaterna rinna av. Häll av vattnet och lägg över i en ugnssäker form. Blanda i tomaterna och hälften av osten. Strö resten av osten överst. Vispa ägg, mjölk, salt och peppar och häll över makaronerna. Grädda i ca 30 minuter eller tills puddingen fått vacker färg. Servera med till exempel råriven palsternacka och morötter, burkmajs och kokt broccoli. Eller med en bönsallad, se nedan.

Potatis- och purjolökssoppa (3 kr/portion)
4 port

3-4 potatisar (ca 300 g)
1/2 - 1 gul lök
1-2 purjolökar
1 msk smör eller margarin
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2-3 msk grädde eller crème fraiche
salt, peppar

Skala och skiva potatis och lök. Fräs i fettet i en gryta utan att det tar färg. Tillsätt vatten och buljong och koka under lock 15-20 minuter. (Potatisen ska vara sönderkokt.) Slå av och spara vattnet och mixa potatis och lök helt slätt (stavmixer eller matberedare). Blanda med spadet igen och koka upp. Smaka av med grädde/crème fraiche och eventuellt salt och peppar. Servera med ostsmörgås med till exempel gurka och röd paprika på. Eller med en bönsallad, se nedan.

Bönsallad med bacon och vattenkrasse

10 port - räcker som tillbehör till två middagar. 3 kr/portion

2 burkar bönor, till exempel kidneybönor, stora vita bönor och/eller kikärter
1 paket bacon
1 kruka vattenkrasse
1 st liten gul lök
1/2 msk dijonsenap
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk honung
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Skölj bönorna i kallt vatten i ett durkslag. Dela baconbitarna och knaperstek i panna. Låt rinna av på en bit hushållspapper och skär i bitar. Blanda alla ingredienser till vinägretten och häll den över bönor och bacon. Klipp över krassen. Blanda försiktingt och servera.

Kostnad: ca 3 kr / person


 



Tillbaka



Födelsedag

Presenter
Vad ska man köpa? Vad passar till en 3-åring? Många är vi som gått i fällan och köpt ett puzzel till en bäbis och en pilbåge till en tvååring. TROTS att det stod ”Från 5 år” på båda! Här får du några förslag på presenter som passar i olika åldrar.


Barndop Träpall med eller utan målat namn. Månadstavla för barnets födelsemånad. Dopsked. Glasavtryck, barnet fot och hand. Halssmycke, månadssten. En egen gästbok för barnets alla kommande kalas. Barnservis. Speldosa.
   
1 år Leksaker: Boll. Nalle. Plastbilar. Telefon. Briohund. Hink och spade. Babypulka.
Böcker: Pekböcker med djur.
Eva Eriksson: Kaninlåda m fl.
Anna-Clara Tidholm: Knacka på, Ut och gå m fl.
   
2 år Leksaker: Något att dra omkring. Något att lägga saker i. Badleksaker. Badkritor. Pulka. Plastbilar. Duplo. Brödkavle. Träfrukter/grönsaker med kardborrefäste och träkniv. Vattenkanna. Såpbubblor. Hink/låda med klossar i olika former som ska passas i rätt hål. Ficklampa. Brioclown. Knoppuzzel. Servis. Fingerfärg. Fotoalbum med foton på den närmaste familjen och dagiskompisarna. Trehjuling. Bultbräde.
Böcker: Ellen.
   
3 år Leksaker: Byggklossar. Duplo. Puzzel med 8-12 bitar. Snöskyffel. Mjukdjur. Dockskåp, docka, dockkläder, dockmöbler.
Spel: Memory
Böcker: Sven Nordqvist: Pettsonböckerna. Wieslander: Mamma Muböckerna
   
4 år

Leksaker: Kaplastavar. Lego. Puzzel. Tvåhjuling med stödhjul. Rep i olika tjocklek, färg och längd. Vattenfärger. Målarbok. Färg att måla på tröjor med. Förstoringsglas. Kikare. Ficklampa.
Spel: Uno. Den försvunna diamanten.
Böcker: Bröderna Grimms sagor. H C Andersens sagor.
Lindgren: Pippi, Emil, Karlsson på Taket m fl.

   
5 år Leksaker: Snowracer. Tvåhjuling. Lego. Vattenballonger. Gå ensam med en vuxen på bio, Aquaria, Wasamuseet eller motsvarande.
Spel:Bokstavsdomino.
Böcker: Lindgren: Ronja Rövardotter.
   
6 år Leksaker: Lego. Häften om bokstäver, siffror, klockan, o s v, till exempel ”Bamses skola”. Prenumeration på Bamse eller liknande. Gå ensam med en vuxen på bio, Cosmonova, Tekniska museet, Tom Tits, Junibacken eller motsvarande. Walkie-Talkie. Frön, blomjord, miniväxthus.
Spel: Barnmonopol.
Böcker: Lindgren: Mio min Mio, Bröderna Lejonhjärta.

 

doubletidningsbutik 

 

På tidningsbutikens webplats beställer du enkelt prenumerationer. Bamse till lillebror, Kalle Anka till storasyster och Mama till "papa".

Kalas

Det finns flera varianter på kalas som kostar en del pengar: Paintball-kalas, att ha kalas i sim- eller bowlinghallen och så vidare. Här får du tips på några billigare hemvarianter.

Barnen behöver inte så mycket aktivering. Det kan vara en poäng att ha förberett lekar men ett helt kalas med planerade aktiviteter blir lätt skrikigt och stojigt eftersom att barnen sällan vill göra precis som man planerat. Två timmar räcker långt och så här kan de se ut:

Paketöppning
Fri lek
Tårta
Planerade lekar
Fiskdamm
Paketöppning
Planerade lekar
Tårta
Fri lek
Fiskdamm

Planerade lekar

Här kommer några förslag på planerade lekar att leka inne respektive ute.

Inne

Gömma nyckel
Fruksallad
Hela havet stormar
Hunden och benet
Sura ägget
Gomorron, gomidda, gokväll
Ballongkull
Björnen sover
Lilla Snigel
Bro Bro och Breja

 

Ute

Kurragömma
Baklängeskurragömma
Björnen Sover
Katt och Råtta
Två slår den tredje
Snappa näsduk






"Tårta"

Det är inte ovanligt med barn som inte gillar grädde eller tårta över huvud taget. Det finns naturligtvis alternativ.

Pannkakstårta
Marängswiss (=Sockerbomb!)
Fruktsallad

Bullar och kex. Enkelt och ofta uppskattat.

Ambitiösa föräldrars avdelning

Det är ofta mycket uppskattat med specialtårtor och många kan man göra med marsipan i olika färger: Spöket Laban-tårta, Pingu-tårta, Folkabubbla-tårta... Allt efter födelsedagsbarnets önskningar. Många konditorier gör också specialtårtor på beställning för den som har råd med det. En enklare variant på till exempel biltårta är att baka ett par sockerkakor som man skär så de får formen av en bil. I med fyllning och på med grädde som vanligt. Sedan dekorerar man och gör däck, fälgar, dörrar och så vidare med non-stop eller liknande.

 



Tillbaka


Dagisbarn

Utrustning
Det tar mycket längre tid att skola in föräldrarna än barnen… Det vi föräldrar bland annat ska få kläm på är vad dagisbarnet behöver ha med sig. Det här kan vara bra att ha:

Kläder

Inomhus: Mjuka, sköna kläder som inte tar skada av häftiga lekar och lingonsylt.

Extra kläder för inomhusbruk: 3 par trosor/kalsonger, 3 par strumpor, 3 tröjor (kort och lång ärm) och 3 par byxor. Tänk på att byxorna skall vara lätta att ta på och av vid toalettbesök.

Utomhus, höst och vår: Kraftiga jeans räcker långt under tidig höst och sen vår. Innan det är dags för overall är det bra med fodrade överdragsbyxor. Galonbyxor är ett måste för de minsta som mest sitter i sandlådan och lätt blir blöta. När barnet blir större behövs galonisarna om inte annat så för den som står för tvätten! Galonjackan behövs när det regnar.

Utomhus, kallare årstiden: Tjock tröja, halskrage, sockor, mössa och vantar som man kan dra högt över jackan/overallen alternativt med snöre som går innanför jackan/overallen. Det är en fördel om vantar och mössa är vattenavvisande. Därtill overall och kraftiga, vattenavvisande skor/stövlar/kängor. Galonisarna behövs även till vintern, åtminstone i södra halvan av landet där det då och då slaskar. Kan du förvänta dig en blöt vinter är fleecefodrade ”gummibyxor” kanonbra! De är både varma och vattenavvisande.

Extra kläder för utomhusbruk: Mössa och 2 – 3 extra par vantar. (Då finns det alltid något helt, torrt par…)

Välja ytterkläder och skor

En hel overall är lätt att ta på själv, men om barnet kissar på sig i overallen kan man behöva en extra jacka för att slippa frysa på hemvägen. Då är tvådelat en fördel, men då kan det å andra sidan vara svårare för barnet att klä sig själv. Byxorna ska ha band att dra under sulorna och vida ben att dra över stövlarna. Kolla att du får in två fingrar bakom hälen i skor/stövlar. Då får det också plats varma sockor.

Tänk på!

Många ”allväderskläder” som overaller innehåller fluorerande ämnen, en ny grupp miljögifter i klass med PCB och DDT, om inte värre. Ämnena används som impregnering i bland annat barnoveraller och vindtäta jackor men då impregnering inte behöver deklareras i plaggen är det svårt att välja rätt. Var skeptisk till plagg med fantastiska egenskaper och använd hellre traditionella regnkläder. För barn är vanliga regnkläder i polyuretan (alltså inte PVC) ett bra alternativ då de inte svettas lika mycket som vuxna och därför inte behov av kläder som kan ”andas”. Svenska Naturskyddsföreningen vet mer.

Källa Svenska Naturskyddsföreningen.

Övrig utrustning

Barnet behöver en ryggsäck. Den ska vara anpassad till barnets egen storlek och det är mycket bra med spännen som håller ihop axelbanden över bröstet. (Annars har axelbanden en tendens att halka ner.)  

Till vilan kan barnet behöva täcke, lakan, kudde och gosedjur.

Märkning

Märk allting som du vill ska komma hem igen. Den flitige syr fas namnlappar. Ett alternativ är att bara sy några stygn med en viss färg och berätta för personalen och så här ser vår familjs märkning ut. Det finns också stämplar att köpa samt märkpennor.

 

Tillbaka



Hemkunskap

Laga mat

Grilla fisk

Det är lätt att misslyckas med fisk på grillen. Ofta sitter halva fisken kvar på gallret eller blir det för torrt. Här kommer några tips.
För att fiskköttet int ska ramla sönder så lätt kan man låta hela eller ihoprullade fiskfiléer ligga väl saltade en halvtimme innan de grillas. Saltet sköljs bort innan grillningen. Det ger dessutom god smak. Du kan också rulla ihop fisken och ”slå in” den i bacon eller lufttorkad skinka och trä på små spett så sitter de ihop fint. För att undvika att fisken fastnar på gallret kan man vänta med att vända den. Fiskhalster och folie är förstås också bra. Om du lägger folie på gallret missar du förstås grillränderna. Använd en stekspade eller liknande att försiktigt lossa fisken längs med gallret. En stekpincett eller grillgaffel kan förstöra mer än det smakar. Du kan också låta bli att vända fisken. Höj istället gallret eller grilla på svagare värme med lock eller folie över fisken. Detta är en bra idé i vilket fall som helst just för att få fisken genomstekt.

Fläckborttagning
Så här får du bort följande fläckar: (Om du inte hittar "din" fläck är du välkommen att mejla oss så ska vi försöka hjälpa dig.)

Alkohol Lägg plagget i blöt i kallt vatten och glycerin. Skölj i vatten och vitvinsvinäger.
Asfalt   Använd fettlösande medel, till exempel lacknafta. Gnugga med tvål, skölj med vatten och tvätta som vanligt. Alternativt: Mjuka upp med glycerin eller matolja och låt ligga några timmar.
Bajs      Babybajs behöver sköljas upp direkt.
Banan   Blöt fläcken direkt med kokhett vatten¹ och gnugga på galltvål. Tvätta enligt tvättrådet. Du kan också prova att ta diskmedel och låta det verka ett tag. Gnugga sedan och spola samtidigt med vatten.
Blod Fukta så fort som möjligt med kallt vatten och strö på rikligt med salt eller blötlätt i kallt vatten med mycket salt. (Ca 1 msk salt till 1 dl vatten.) Vid blötläggning kan vattnet behöva bytas ett par gånger. Vid behov kan du även tillsätta tvål eller såpa till det kalla vattnet. På vita plagg kan eventuella kvarvarande fläckar behandlas med en så varm oxalsyrelösning som plagget tål. (20 gram oxalsyra per liter vatten.) Blötlägg i högst två timmar och använd gummihandskar. Galltvål fungerar också bra och du kan även prova med att låta en blandning av lika delar tvättmedel och citronsyra verka några minuter.
Blåbär   Blöt fläcken i kokhett vatten¹. Tvätta sedan plagget som vanligt. Eller prova att blanda lika delar tvättmedel och citronsyra och låt verka en stund.
Bläck Vattenlösligt bläck behandlas med rikligt med vatten varvat med tvållösning. Ej vattenlösligt bläck kan behandlas med T-sprit, citronsyralösning, citron- eller rabarbersaft eller filmjölk. Fläcken kan tvättas i vatten med T-sprit, citronsyra eller saft eller baddas med T-sprit och spolas med ljummet vatten. Om man baddar och spolar upprepas behandlingen så länge det kommer färg. T-spriten får fläcken att lösas upp och sprida sig på plagget. Behandla den upplösta fläcken med tvål och vatten och skölj noggrant med vatten. Tvätta med vanligt tvättmedel och använd blekmedel om det är ett vitt plagg. Gamla fläckar kan blekas av sol. OBS! Citronsyra kan bleka textil. Galltvål fungerar också bra.
Bruna fläckar som bränts av strykjärnet   Gnid genast fläcken med en ren tygtrasa som doppats i ättika.
Bär   Doppa i kokande vatten¹ alternativt trä plagget över en mugg och häll kokande vatten över fläcken (ner i muggen). Äldre fläckar bleks i sol. Fukta då och då med saften från citron. Bärfläckar kan också försvinna lättare om de först mjukas upp med några droppar glycerin före tvätt. Galltvål fungerar också bra.
Choklad   Skrapa av det mesta av chokladen. Choklad är en fet fläck. Det finns flera alternativ för förbehandling av fläcken: Gnugga med flytande handdiskmedel eller tvättmedel och vatten eller gnid in såpa eller mjölk eller fukta fläcken i ren bensin, bestryk den med glycerin. Skölj därefter noga. Tvätta sedan plagget enligt skötselrådet. Eventuella kvarvarande fettfläckar kan behandlas med t ex lacknafta. Galltvål fungerar också bra.
Choklad/”O´boy” Färska fläckar av chokladdryck tas bort med kallt vatten och tvättas sedan som vanligt.
Coca-Cola Färska fläckar tas bort med kallt vatten. Torkade fläckar med ljummet vatten.
Curry Gnugga med flytande tvättmedel eller handdiskmedel och vatten. Skölj med kallt vatten och tvätta sedan genast enligt tvättrådet.
Fett   Gnugga med diskmedel/flytande tvättmedel och vatten. Tvätta enligt  skötselråden. Eventuella kvarvarande fläckar kan behandlas med lacknafta. Gnugga med tvål och vatten och tvätta igen. Upprepa behandlingen vid behov. För ömtåliga plagg, strö varmt potatismjöl på fläcken och låt ligga 7-8 timmar eller över natten. Borsta bort och tvätta sedan i varmt tvålvatten. Fettfläckar på skinn gnids in med äggvita som får torka solen. Galltvål fungerar också bra.
Frukt Tas bort med citronsyrelösning. (En ½ tsk citronsyra till 1 dl vatten.) OBS! Plagg med ömtåliga färger kan blekas. Doppa alternativt i kokhett vatten¹ eller tvätta med lite ättika i vatten. Galltvål fungerar också bra. Fruktfläckar på händerna tas bort med citronsaft, röda vinbär eller mogen tomat.
Gatsmuts. Kan vara uppblandat med allt möjligt. Borsta eller dammsug. Pröva att tvätt ur med ljummet vatten eller tvålvatten.
Glass                      Galltvål.
Grädde  Spola med kallt vatten uppifrån och ner. Verksamt speciellt för ylle. Behandla annars med ljummet vatten eller tvålvatten.
Gräs Fukta fläcken och gnid galltvål på. Gnugga fram ett lödder, skölj och tvätta. På vita plagg används annars ren sprit eller T-Röd. Gnid sedan in glycerin eller använd ammoniak-tvålvatten som noggrant sköljs ur före tvätt. Kulörta plagg gnids in med diskmedel, såpa eller glycerin före tvätt.
Honung Tvätta med så varmt vatten som plagget tvål.
Kaffe Färska fläckar löses i kallt vatten. Torkade fläckar på vita plagg doppas i kokande vatten¹, eller blötläggs i hett svagt tvålvatten. Skölj noggrant. Kulörta plagg kan penslas med mjölk eller äggula löst i ljummet vatten.
Alternativt gnuggas fläcken med vanlig handtvål eller flytande tvättmedel och vatten. Skölj och tvätta sen enligt tvättrådet. Galltvål fungerar också bra.
Katrinplommon Galltvål. Kokhett vatten.¹
Ketchup Skölj omedelbart med kallt vatten. Förbehandla med tvål eller flytande tvättmedel. Tvätta enligt tvättrådet.
Klister Lös upp fläcken med matolja eller oljefri aceton². Tvätta sedan enligt skötselrådet.  
Kräkfläck Skölj med kallt vatten. Förbehandlas eventuellt genom att gnugga med tvål/flytande tvättmedel och vatten. Skölj igen och tvätta sedan genast enligt plaggets skötselråd.
Kåda Här finns flera alternativ: Tvätta bort med ren sprit. (Har du glycerin kan du låta plagget ligga en stund i det först.) eller Dutta på terpentin² med en ren trasa, gnugga fläcken med tvål och vatten och skölj och tvätta därefter enligt skötselrådet. eller Plocka bort så mycket som möjligt, lägg läskpapper, kaffefilter eller dubbelt hushållspapper på båda sidor om fläcken och stryk med varmt strykjärn. Galltvål fungerar också bra.
Lera Lera tränger sig in i plagget och kan vara svårt att få bort i tvättmaskin. Förbehandla därför med vanlig handtvål och vatten innan plagget tvättas i maskin enligt tvättrådet. Galltvål fungerar också bra.
Läppstift (Fet fläck.) Gnugga med diskmedel/flytande tvättmedel och vatten. Tvätta sedan enligt anvisningarna. Eventuella kvarvarande fläckar kan behandlas med lacknafta² och därefter tvättas på nytt.
Marmelad   Färska frukt/sylt/marmeladfläckar sköljs direkt med kokande vatten.¹ Förbehandla gärna fläckarna med vanligt handtvål eller flytande tvättmedel. Tvätta därefter plagget enligt tvättrådet.
Mascara Se ”Läppstift”.
Maskros Ta på Galltvål och vatten. Tvätta sedan enligt skötselrådet. Om fläcken inte gått bort i tvätten kan man i efterhand badda med T-sprit². Gnugga återigen med galltvål och vatten och skölj av. Upprepa behandlingen med T-sprit och tvål så många gånger som behövs. Avsluta med att tvätta enligt tvättrådet.
Matfett Gnugga med diskmedel/flytande tvättmedel och vatten. Tvätta enligt  skötselråden. Eventuella kvarvarande fläckar kan behandlas med lacknafta. Gnugga med tvål och vatten och tvätta igen. Upprepa behandlingen vid behov. För ömtåliga plagg, strö varmt potatismjöl på fläcken och låt ligga 7-8 timmar eller över natten. Borsta bort och tvätta sedan i varmt tvålvatten. Fettfläckar på skinn gnids in med äggvita som får torka solen.
Mjölk Kallt vatten på ömtåliga plagg, annars tvålvatten. Eller prova att skölja växelvis med kallt och varmt vatten. Fortsätt vid behov med att gnugga med diskmedel/flytande tvättmedel och vatten. Skölj om och tvätta sedan enligt skötselråden.
Morot Galltvål. Kokhett vatten.¹
Motorolja Tas bort med vanligt lösningsmedel, till exempel T-röd.
Målarfärg (Vattenbaserad) Skölj genast med kallt vatten. Gnugga gnugga med tvål eller flytande tvättmedel och vatten. Tvätta sedan enligt skötselrådet.
Mögel Det är svårt eller nästan omöjligt att få bort mögelfläckar. Husmorsknepet är att lägga plagget i filmjölk, eventuellt tillsammans med några pepparrotsbitar, i ett par dygn. Gnugga sedan fläcken med filmjölken, skölj med vatten och tvätta enligt tvättråden. Upprepa behandlingen vid behov. Alternativt; hushållssoda eller väteperoxid. Du kan också prova med att tvätta plagget vid så hög temperatur som materialet tål och med tvättmedel som innehåller blekmedel.
Nagellack Nagellacksfläckar tas bäst bort från baksidan av tyget med lite oljefri aceton.² Gnugga sedan med tvål och vatten och tvätta därefter enligt skötselrådet.
Olja Gnugga med diskmedel/flytande tvättmedel och vatten. Tvätta enligt  skötselråden. Eventuella kvarvarande fläckar kan behandlas med lacknafta. Gnugga med tvål och vatten och tvätta igen. Upprepa behandlingen vid behov.För ömtåliga plagg, strö varmt potatismjöl på fläcken och låt ligga 7-8 timmar eller över natten. Borsta bort och tvätta sedan i varmt tvålvatten. Fettfläckar på skinn gnids in med äggvita som får torka solen. Galltvål fungerar också bra.
Rost  Rost är svårt att få bort. Alla råd går ut på att använda citronsaft, koncentrerad citron- eller vinsyra eller citron/vinsyralösning. Observera att dessa kan bleka färger. Du kan prova att blöta fläcken, hälla på citronsaft och stryka med varmt strykjärn innan du tvättar. Eller gnida in citronsaft och salt och låt verka en timme, skölja noggrannt och sedan tvätta, gärna med tvättmedel som innehåller blekmedel³. Ett ytterligare alternativ är att blöttlägga i en oxalsyrelösning (länk till recept) i högst två timmar. Lösningen skall vara så varm som plagget tål att tvättas i. Använd gummihandskar. Tvätta sedan enligt skötselrådet.
Rödbeta Skölj omedelbart med kokhett vatten.¹ Förbehandla sedan gärna med handtvål eller flytande tvättmedel och tvätta sedan enligt tvättrådet, gärna med ett tvättmedel som innehåller blekmedel³. Helt vita plagg kan även blekas med separat klorbaserat blekmedel.
Rödvin Se ”Vin”.
Saft Galltvål.
Skokräm   Gnugga med diskmedel eller tvättmedel och vatten och tvätta enligt skötselrådet. Eventuella kvarvarande fläckar kan behandlas med t ex lacknafta. Gnugga med tvål och vatten igen och tvätta enligt skötselrådet. Du kan också prova med T-röd.
Smutsranden på kragar och manschetter Gnid in med T-röd eller vanligt miljömärkt diskmedel, tvättsåpa eller vichyvatten (!?) före tvätten.
Smör Gnugga med diskmedel/flytande tvättmedel och vatten. Tvätta enligt skötselråden. Eventuella kvarvarande fläckar kan behandlas med lacknafta. Gnugga med tvål och vatten och tvätta igen. Upprepa behandlingen vid behov. För ömtåliga plagg, strö varmt potatismjöl på fläcken och låt ligga 7-8 timmar eller över natten. Borsta bort och tvätta sedan i varmt tvålvatten. Fettfläckar på skinn gnids in med äggvita som får torka solen.
Socker Varmvatten eller vichyvatten.
Sot   Sot är fett. Kan tas bort med alkaliskt (pH 9-12) rengöringsmedel, till exempel såpa. Galltvål fungerar också bra.
Spritpenna Badda på T-röd med en bomullstuss. Var försiktig så att inte fläcken
sprids ytterligare.
Stearin Låt stelna och skrapa av det mesta av stearinet. Det kan gå lättare om du först lägger tyget i frysen (eller kyler ned med iskuber). Lägg plagget mellan två kaffefilter, hushålls- eller läskpapper och stryk försiktigt med strykjärn på låg värme över fläcken. Det stearin som finns kvar i tyget smälter då och kan sugas upp. Finns någon fläck kvar kan den lösas upp med diskmedel och vatten. Eventuella kvarvarande fläckar kan behandlas med lacknafta och sedan tvättas igen enligt tvättrådet. Upprepa behandlingen vid behov.
Svedda fläckar Låt en gröt av salt och vatten ligga på fläcken en till fem timmar.
Svett Mjuka upp med lite glycerin (om du har) och tvättmedel. Gnugga med tvål och vatten eller doppa i/slå över kokande vatten¹ eller tvätta med utspädd ättika (använd gummihandskar). Skölj noga och tvätta enligt anvisning. Finns fläcken kvar kan den behandlar med en blandning av lika delar koncentrerad citronsyra och handdiskmedel. Låt ligga ett par timmar, gnugga, skölj ur noga och tvätta därefter som vanligt. (Passar inte ömtåliga material som ylle och silke.) Lukten går bäst bort genom att plagget läggs i en hink med 10 liter vatten och 2-3 dl ättika (12%). Låt dra i 15-20 minuter. (Mer än 30 minuter kan skada plagget.) Tvätta enligt skötselråden.
Sylt  Doppa i eller häll över kokande vatten¹ så fort som möjligt. Galltvål.
Te Skölj direkt med kallt vatten. Fläcken kan också blekas med ättika, citronsaft eller 10%-ig citronsyralösning. Skölj noggrant.
Tjära Mjuka eventuellt upp med glycerin. Lös upp fläcken med lacknafta.³ Gnugga sedan med tvål och vatten och skölj noga. Slutligen tvättas plagget i så hög temperatur som det tål enligt skötselrådet. Galltvål fungerar också bra.
Tomat/Tomatsås Skölj direkt med kokande vatten.¹ Förbehandla gärna med tvål eller flytande tvättmedel. Eller prova att blanda lika delar tvättmedel och citronsyra och låt verka en stund. Tvätta enligt tvättrådet. Alternativt kan fläcken läggas en timme i glycerin och sedan tvättas i hett tvålvatten.
Trycksvärta Fläcken kan först mjukas upp med glycerin. Tvätta i vatten med T-röd
eller citronsyrelösning, citron- eller rabarbersaft. Filmjölk lär också fungera. Skölj sedan i tvålvatten. Du kan också prova såpa
Tuggummi Lägg tyget (eventuellt i en påse) i frysen någon timme, bryt och plocka bort så mycket som möjligt. På hårda ytor som tryck kan man använda suddgummi. Eventuella kvarvarande fläckar tas bort med hjälp av lacknafta. Gnugga sedan fläcken med tvål och vatten och skölj noga. Tvätta sedan enligt skötselrådet. Galltvål fungerar också bra.
Tuschpennor Badda på T-röd från baksidan med en bomullstuss. (Testa först på insidan av en fåll.) Var försiktig så att inte fläcken sprids ytterligare.
Urin Skölj med kallt vatten. Eller lägg i en hink men vatten och ättika.  Vid behov kan fläcken förbehandlas med flytande tvättmedel eller tvål och vatten. Skölj igen och tvätta genast enligt skötsleråden. En urinfläck kan också mjukas upp med några droppar glycerin före tvätt.
Vattenbaserad målarfärg Skölj genast med kallt vatten. Gnugga gnugga med tvål eller flytande tvättmedel och vatten. Tvätta sedan enligt skötselrådet.
Vin, rött Här finns ett par olika alternativ. Strö på salt eller potatismjöl så fort som möjligt och låt det absorbera fläcken. eller Strö på salt och lägg i kallt vatten. eller Häll på mineralvatten. Det fungerar mycket bra med kokande vatten¹ här också. Förbehandla sedan med diskmedel, flytande tvättmedel eller med ljummet ammoniak-tvålvatten. Skölj noggrant och tvätta sedan enligt skötselrådet. Man kan också prova att doppa i kokande mjölk¹ eller hälla på vitt vin (torka av med hushållspapper) och därefter tvätta som vanligt. På vita plagg kan kvarvarande fläckar kan blekas med separat klorbaserat blekmedel. Galltvål fungerar också bra.
Vin, vitt Doppa i eller häll över kokande vatten.¹
Ägg Kallt vatten eller ljummet tvålvatten.
Öl Förbehandla med diskmedel, flytande tvättmedel eller tvålvatten. Eller prova att blanda en del vatten med en del sprit. Fukta fläcken och tvätta därefter som vanligt.



Tillbaka

 

 


Alkohol Lägg plagget i blöt i kallt vatten och glycerin. Skölj i vatten och vitvinsvinäger.
Asfalt   Använd fettlösande medel, till exempel lacknafta. Gnugga med tvål, skölj med vatten och tvätta som vanligt. Alternativt: Mjuka upp med glycerin eller matolja och låt ligga några timmar.
Bajs      Babybajs behöver sköljas upp direkt.
Banan   Blöt fläcken direkt med kokhett vatten¹ och gnugga på galltvål. Tvätta enligt tvättrådet. Du kan också prova att ta diskmedel och låta det verka ett tag. Gnugga sedan och spola samtidigt med vatten.
Blod Fukta så fort som möjligt med kallt vatten och strö på rikligt med salt eller blötlätt i kallt vatten med mycket salt. (Ca 1 msk salt till 1 dl vatten.) Vid blötläggning kan vattnet behöva bytas ett par gånger. Vid behov kan du även tillsätta tvål eller såpa till det kalla vattnet. På vita plagg kan eventuella kvarvarande fläckar behandlas med en så varm oxalsyrelösning som plagget tål. (20 gram oxalsyra per liter vatten.) Blötlägg i högst två timmar och använd gummihandskar. Galltvål fungerar också bra och du kan även prova med att låta en blandning av lika delar tvättmedel och citronsyra verka några minuter.
Blåbär   Blöt fläcken i kokhett vatten¹. Tvätta sedan plagget som vanligt. Eller prova att blanda lika delar tvättmedel och citronsyra och låt verka en stund.
Bläck Vattenlösligt bläck behandlas med rikligt med vatten varvat med tvållösning. Ej vattenlösligt bläck kan behandlas med T-sprit, citronsyralösning, citron- eller rabarbersaft eller filmjölk. Fläcken kan tvättas i vatten med T-sprit, citronsyra eller saft eller baddas med T-sprit och spolas med ljummet vatten. Om man baddar och spolar upprepas behandlingen så länge det kommer färg. T-spriten får fläcken att lösas upp och sprida sig på plagget. Behandla den upplösta fläcken med tvål och vatten och skölj noggrant med vatten. Tvätta med vanligt tvättmedel och använd blekmedel om det är ett vitt plagg. Gamla fläckar kan blekas av sol. OBS! Citronsyra kan bleka textil. Galltvål fungerar också bra.
Bruna fläckar som bränts av strykjärnet   Gnid genast fläcken med en ren tygtrasa som doppats i ättika.
Bär   Doppa i kokande vatten¹ alternativt trä plagget över en mugg och häll kokande vatten över fläcken (ner i muggen). Äldre fläckar bleks i sol. Fukta då och då med saften från citron. Bärfläckar kan också försvinna lättare om de först mjukas upp med några droppar glycerin före tvätt. Galltvål fungerar också bra.
Choklad   Skrapa av det mesta av chokladen. Choklad är en fet fläck. Det finns flera alternativ för förbehandling av fläcken: Gnugga med flytande handdiskmedel eller tvättmedel och vatten eller gnid in såpa eller mjölk eller fukta fläcken i ren bensin, bestryk den med glycerin. Skölj därefter noga. Tvätta sedan plagget enligt skötselrådet. Eventuella kvarvarande fettfläckar kan behandlas med t ex lacknafta. Galltvål fungerar också bra.
Choklad/”O´boy” Färska fläckar av chokladdryck tas bort med kallt vatten och tvättas sedan som vanligt.
Coca-Cola Färska fläckar tas bort med kallt vatten. Torkade fläckar med ljummet vatten.
Curry Gnugga med flytande tvättmedel eller handdiskmedel och vatten. Skölj med kallt vatten och tvätta sedan genast enligt tvättrådet.
Fett   Gnugga med diskmedel/flytande tvättmedel och vatten. Tvätta enligt  skötselråden. Eventuella kvarvarande fläckar kan behandlas med lacknafta. Gnugga med tvål och vatten och tvätta igen. Upprepa behandlingen vid behov. För ömtåliga plagg, strö varmt potatismjöl på fläcken och låt ligga 7-8 timmar eller över natten. Borsta bort och tvätta sedan i varmt tvålvatten. Fettfläckar på skinn gnids in med äggvita som får torka solen. Galltvål fungerar också bra.
Frukt Tas bort med citronsyrelösning. (En ½ tsk citronsyra till 1 dl vatten.) OBS! Plagg med ömtåliga färger kan blekas. Doppa alternativt i kokhett vatten¹ eller tvätta med lite ättika i vatten. Galltvål fungerar också bra. Fruktfläckar på händerna tas bort med citronsaft, röda vinbär eller mogen tomat.
Gatsmuts. Kan vara uppblandat med allt möjligt. Borsta eller dammsug. Pröva att tvätt ur med ljummet vatten eller tvålvatten.
Glass                      Galltvål.
Grädde  Spola med kallt vatten uppifrån och ner. Verksamt speciellt för ylle. Behandla annars med ljummet vatten eller tvålvatten.
Gräs Fukta fläcken och gnid galltvål på. Gnugga fram ett lödder, skölj och tvätta. På vita plagg används annars ren sprit eller T-Röd. Gnid sedan in glycerin eller använd ammoniak-tvålvatten som noggrant sköljs ur före tvätt. Kulörta plagg gnids in med diskmedel, såpa eller glycerin före tvätt.
Honung Tvätta med så varmt vatten som plagget tvål.
Kaffe Färska fläckar löses i kallt vatten. Torkade fläckar på vita plagg doppas i kokande vatten¹, eller blötläggs i hett svagt tvålvatten. Skölj noggrant. Kulörta plagg kan penslas med mjölk eller äggula löst i ljummet vatten.
Alternativt gnuggas fläcken med vanlig handtvål eller flytande tvättmedel och vatten. Skölj och tvätta sen enligt tvättrådet. Galltvål fungerar också bra.
Katrinplommon Galltvål. Kokhett vatten.¹
Ketchup Skölj omedelbart med kallt vatten. Förbehandla med tvål eller flytande tvättmedel. Tvätta enligt tvättrådet.
Klister Lös upp fläcken med matolja eller oljefri aceton². Tvätta sedan enligt skötselrådet.  
Kräkfläck Skölj med kallt vatten. Förbehandlas eventuellt genom att gnugga med tvål/flytande tvättmedel och vatten. Skölj igen och tvätta sedan genast enligt plaggets skötselråd.
Kåda Här finns flera alternativ: Tvätta bort med ren sprit. (Har du glycerin kan du låta plagget ligga en stund i det först.) eller Dutta på terpentin² med en ren trasa, gnugga fläcken med tvål och vatten och skölj och tvätta därefter enligt skötselrådet. eller Plocka bort så mycket som möjligt, lägg läskpapper, kaffefilter eller dubbelt hushållspapper på båda sidor om fläcken och stryk med varmt strykjärn. Galltvål fungerar också bra.
Lera Lera tränger sig in i plagget och kan vara svårt att få bort i tvättmaskin. Förbehandla därför med vanlig handtvål och vatten innan plagget tvättas i maskin enligt tvättrådet. Galltvål fungerar också bra.
Läppstift (Fet fläck.) Gnugga med diskmedel/flytande tvättmedel och vatten. Tvätta sedan enligt anvisningarna. Eventuella kvarvarande fläckar kan behandlas med lacknafta² och därefter tvättas på nytt.
Marmelad   Färska frukt/sylt/marmeladfläckar sköljs direkt med kokande vatten.¹ Förbehandla gärna fläckarna med vanligt handtvål eller flytande tvättmedel. Tvätta därefter plagget enligt tvättrådet.
Mascara Se ”Läppstift”.
Maskros Ta på Galltvål och vatten. Tvätta sedan enligt skötselrådet. Om fläcken inte gått bort i tvätten kan man i efterhand badda med T-sprit². Gnugga återigen med galltvål och vatten och skölj av. Upprepa behandlingen med T-sprit och tvål så många gånger som behövs. Avsluta med att tvätta enligt tvättrådet.
Matfett Gnugga med diskmedel/flytande tvättmedel och vatten. Tvätta enligt  skötselråden. Eventuella kvarvarande fläckar kan behandlas med lacknafta. Gnugga med tvål och vatten och tvätta igen. Upprepa behandlingen vid behov. För ömtåliga plagg, strö varmt potatismjöl på fläcken och låt ligga 7-8 timmar eller över natten. Borsta bort och tvätta sedan i varmt tvålvatten. Fettfläckar på skinn gnids in med äggvita som får torka solen.
Mjölk Kallt vatten på ömtåliga plagg, annars tvålvatten. Eller prova att skölja växelvis med kallt och varmt vatten. Fortsätt vid behov med att gnugga med diskmedel/flytande tvättmedel och vatten. Skölj om och tvätta sedan enligt skötselråden.
Morot Galltvål. Kokhett vatten.¹
Motorolja Tas bort med vanligt lösningsmedel, till exempel T-röd.
Målarfärg (Vattenbaserad) Skölj genast med kallt vatten. Gnugga gnugga med tvål eller flytande tvättmedel och vatten. Tvätta sedan enligt skötselrådet.
Mögel Det är svårt eller nästan omöjligt att få bort mögelfläckar. Husmorsknepet är att lägga plagget i filmjölk, eventuellt tillsammans med några pepparrotsbitar, i ett par dygn. Gnugga sedan fläcken med filmjölken, skölj med vatten och tvätta enligt tvättråden. Upprepa behandlingen vid behov. Alternativt; hushållssoda eller väteperoxid. Du kan också prova med att tvätta plagget vid så hög temperatur som materialet tål och med tvättmedel som innehåller blekmedel.
Nagellack Nagellacksfläckar tas bäst bort från baksidan av tyget med lite oljefri aceton.² Gnugga sedan med tvål och vatten och tvätta därefter enligt skötselrådet.
Olja Gnugga med diskmedel/flytande tvättmedel och vatten. Tvätta enligt  skötselråden. Eventuella kvarvarande fläckar kan behandlas med lacknafta. Gnugga med tvål och vatten och tvätta igen. Upprepa behandlingen vid behov.För ömtåliga plagg, strö varmt potatismjöl på fläcken och låt ligga 7-8 timmar eller över natten. Borsta bort och tvätta sedan i varmt tvålvatten. Fettfläckar på skinn gnids in med äggvita som får torka solen. Galltvål fungerar också bra.
Rost  Rost är svårt att få bort. Alla råd går ut på att använda citronsaft, koncentrerad citron- eller vinsyra eller citron/vinsyralösning. Observera att dessa kan bleka färger. Du kan prova att blöta fläcken, hälla på citronsaft och stryka med varmt strykjärn innan du tvättar. Eller gnida in citronsaft och salt och låt verka en timme, skölja noggrannt och sedan tvätta, gärna med tvättmedel som innehåller blekmedel³. Ett ytterligare alternativ är att blöttlägga i en oxalsyrelösning (länk till recept) i högst två timmar. Lösningen skall vara så varm som plagget tål att tvättas i. Använd gummihandskar. Tvätta sedan enligt skötselrådet.
Rödbeta Skölj omedelbart med kokhett vatten.¹ Förbehandla sedan gärna med handtvål eller flytande tvättmedel och tvätta sedan enligt tvättrådet, gärna med ett tvättmedel som innehåller blekmedel³. Helt vita plagg kan även blekas med separat klorbaserat blekmedel.
Rödvin Se ”Vin”.
Saft Galltvål.
Skokräm   Gnugga med diskmedel eller tvättmedel och vatten och tvätta enligt skötselrådet. Eventuella kvarvarande fläckar kan behandlas med t ex lacknafta. Gnugga med tvål och vatten igen och tvätta enligt skötselrådet. Du kan också prova med T-röd.
Smutsranden på kragar och manschetter Gnid in med T-röd eller vanligt miljömärkt diskmedel, tvättsåpa eller vichyvatten (!?) före tvätten.
Smör Gnugga med diskmedel/flytande tvättmedel och vatten. Tvätta enligt skötselråden. Eventuella kvarvarande fläckar kan behandlas med lacknafta. Gnugga med tvål och vatten och tvätta igen. Upprepa behandlingen vid behov. För ömtåliga plagg, strö varmt potatismjöl på fläcken och låt ligga 7-8 timmar eller över natten. Borsta bort och tvätta sedan i varmt tvålvatten. Fettfläckar på skinn gnids in med äggvita som får torka solen.
Socker Varmvatten eller vichyvatten.
Sot   Sot är fett. Kan tas bort med alkaliskt (pH 9-12) rengöringsmedel, till exempel såpa. Galltvål fungerar också bra.
Spritpenna Badda på T-röd med en bomullstuss. Var försiktig så att inte fläcken
sprids ytterligare.
Stearin Låt stelna och skrapa av det mesta av stearinet. Det kan gå lättare om du först lägger tyget i frysen (eller kyler ned med iskuber). Lägg plagget mellan två kaffefilter, hushålls- eller läskpapper och stryk försiktigt med strykjärn på låg värme över fläcken. Det stearin som finns kvar i tyget smälter då och kan sugas upp. Finns någon fläck kvar kan den lösas upp med diskmedel och vatten. Eventuella kvarvarande fläckar kan behandlas med lacknafta och sedan tvättas igen enligt tvättrådet. Upprepa behandlingen vid behov.
Svedda fläckar Låt en gröt av salt och vatten ligga på fläcken en till fem timmar.
Svett Mjuka upp med lite glycerin (om du har) och tvättmedel. Gnugga med tvål och vatten eller doppa i/slå över kokande vatten¹ eller tvätta med utspädd ättika (använd gummihandskar). Skölj noga och tvätta enligt anvisning. Finns fläcken kvar kan den behandlar med en blandning av lika delar koncentrerad citronsyra och handdiskmedel. Låt ligga ett par timmar, gnugga, skölj ur noga och tvätta därefter som vanligt. (Passar inte ömtåliga material som ylle och silke.) Lukten går bäst bort genom att plagget läggs i en hink med 10 liter vatten och 2-3 dl ättika (12%). Låt dra i 15-20 minuter. (Mer än 30 minuter kan skada plagget.) Tvätta enligt skötselråden.
Sylt  Doppa i eller häll över kokande vatten¹ så fort som möjligt. Galltvål.
Te Skölj direkt med kallt vatten. Fläcken kan också blekas med ättika, citronsaft eller 10%-ig citronsyralösning. Skölj noggrant.
Tjära Mjuka eventuellt upp med glycerin. Lös upp fläcken med lacknafta.³ Gnugga sedan med tvål och vatten och skölj noga. Slutligen tvättas plagget i så hög temperatur som det tål enligt skötselrådet. Galltvål fungerar också bra.
Tomat/Tomatsås Skölj direkt med kokande vatten.¹ Förbehandla gärna med tvål eller flytande tvättmedel. Eller prova att blanda lika delar tvättmedel och citronsyra och låt verka en stund. Tvätta enligt tvättrådet. Alternativt kan fläcken läggas en timme i glycerin och sedan tvättas i hett tvålvatten.
Trycksvärta Fläcken kan först mjukas upp med glycerin. Tvätta i vatten med T-röd
eller citronsyrelösning, citron- eller rabarbersaft. Filmjölk lär också fungera. Skölj sedan i tvålvatten. Du kan också prova såpa
Tuggummi Lägg tyget (eventuellt i en påse) i frysen någon timme, bryt och plocka bort så mycket som möjligt. På hårda ytor som tryck kan man använda suddgummi. Eventuella kvarvarande fläckar tas bort med hjälp av lacknafta. Gnugga sedan fläcken med tvål och vatten och skölj noga. Tvätta sedan enligt skötselrådet. Galltvål fungerar också bra.
Tuschpennor Badda på T-röd från baksidan med en bomullstuss. (Testa först på insidan av en fåll.) Var försiktig så att inte fläcken sprids ytterligare.
Urin Skölj med kallt vatten. Eller lägg i en hink men vatten och ättika.  Vid behov kan fläcken förbehandlas med flytande tvättmedel eller tvål och vatten. Skölj igen och tvätta genast enligt skötsleråden. En urinfläck kan också mjukas upp med några droppar glycerin före tvätt.
Vattenbaserad målarfärg Skölj genast med kallt vatten. Gnugga gnugga med tvål eller flytande tvättmedel och vatten. Tvätta sedan enligt skötselrådet.
Vin, rött Här finns ett par olika alternativ. Strö på salt eller potatismjöl så fort som möjligt och låt det absorbera fläcken. eller Strö på salt och lägg i kallt vatten. eller Häll på mineralvatten. Det fungerar mycket bra med kokande vatten¹ här också. Förbehandla sedan med diskmedel, flytande tvättmedel eller med ljummet ammoniak-tvålvatten. Skölj noggrant och tvätta sedan enligt skötselrådet. Man kan också prova att doppa i kokande mjölk¹ eller hälla på vitt vin (torka av med hushållspapper) och därefter tvätta som vanligt. På vita plagg kan kvarvarande fläckar kan blekas med separat klorbaserat blekmedel. Galltvål fungerar också bra.
Vin, vitt Doppa i eller häll över kokande vatten.¹
Ägg Kallt vatten eller ljummet tvålvatten.
Öl Förbehandla med diskmedel, flytande tvättmedel eller tvålvatten. Eller prova att blanda en del vatten med en del sprit. Fukta fläcken och tvätta därefter som vanligt.
   
¹ Innan du doppar i kokhett vatten måste du kolla att plagget tål värme. Bomull och lin tål att kokas. Om plagget är av bomull och märkt med 40 grader och inte är färgat så skall det tåla att kokas. Det gäller också enfärgade, men då kan färgen eventuellt blekas.
² Bensin, lacknafta, aceton, terpentin, är MYCKET BRANDFARLIGT!
³ Vanligt vittvättmedel innehåller blekmedel. Naturligt blekmedel är till exempel citronsyra.
 


Tillbaka


Vällingträskets fläxicon

Regel nummer 1 Ju snabbare fläcken behandlas, desto lättare är den att få bort! En fläck som fått fäste och torkat på plagget är svårare att få bort än en nytillkommen fläck.
Regel nummer 2 Behandla fläckar före tvätt. Det kallas förbehandling och alla fläckborttagningstips handlar alltså om att förbehandla en fläck.
Regel nummer 3 Testa alltid på insidan av en fåll om plagget tål behandlingen, särskilt på känsligt tyg som t ex viskos och siden samt tyger med starka färger.
Regel nummer 4 Läs alltid plaggets tvättanvisningar Innan du påbörjar behandlingen av en fläck för att vara säker på att plagget inte skadas då du försöker få bort fläcken. (Till exempel genom att du använder för varmt vatten.)
Regel nummer 5 Är du osäker: Börja med kallt vatten! (Varmt vatten gör att vissa fläckar sätter sig hårdare fast.)
Regel nummer 6  Fläcken ska lösas upp. Om man istället gnuggar bort den sliter det på plagget och man riskerar att sprida fläcken.
Regel nummer 7 För vår planets och våra barns skull: Undvik kemikalier.
Regel nummer 8  När du måste använda fläckborttagningsmedel så gör
det med måtta och i enlighet med anvisningarna på förpackningen. Tvätta plagget efteråt eftersom att medlen innehåller kemikalier som kan irritera eller till och med vara skadliga för huden.
Regel nummer 9 Använd aldrig vanligt pulvertvättmedel direkt på ett plagg. Pulvret måste vara upplöst i vatten.


Tillbaka



Så här går du till väga för att ta bort fläckar

  • Lägg tyget på ett underlag som är rent och som suger åt sig fukt, t ex en vit frottéhandduk eller dubbelt hushållspapper.
  • Arbeta från tygets avigsida. Börja med en liten mängd lösningsmedel. Badda på det med en vit tyglapp utan att gnida. Arbeta in mot mitten av fläcken.Flytta underlaget då och då allteftersom fläcken "vandrar över" till underlaget.

Tvätt

När fläcken är förbehandlad ska plagget tvättas så fort som möjligt. Tvätta enligt skötselrådet vid så hög temperatur som plagget tål.

Vit- respektive kulörtvätt

På vita plagg kan man till skillnad från färgade bleka bort smuts. Har du försökt ta bort en fläck från ett vitt plagg ska du därför tvätta med ett tvättmedel som innehåller blekmedel. (Vittvättmedel innehåller i regel blekmedel.)

Om fläcken är kvar efter tvätt

På vita plagg kan eventuella kvarvarande färgfläckar blekas bort med ett syrebaserat blekmedel som Remol.


Tvättmaskinsmagneter

Här kan du beställa Vällingträskets tvättmaskinsmagneter.
Magneterna fäster lika bra på kylskåpet som på tvättmaskinen eller torkskåpet. När olyckan är framme letar du bara upp dina magneter och läser hur du ska gå till väga och vilket medel du ska använda. Alla medel är miljövänliga. Magnet 1 är ett "fläxicon" som beskriver hur man tar bort fläckar och magnet 2 hjälper dig välja rätt medel till rätt fläck.

JUST NU ERBJUDANDE! Ordinarie pris 20 kronor per magnet. Nu 30 kronor för båda! Porto tillkommer.

Namn*
Adress*
Postnr*
Ort*
e-post*
       
Jag beställer magnet 1, Fläxicon
Jag beställer magnet 2, Fläckschema




RECEPT PÅ FLÄCKLÖSNINGAR

Citron- eller vinsyralösning
En dryg tesked citron- eller vinsyra löses i 1 liter ljummet vatten.

Ammoniaklösning
1 tesked 25%-ig ammoniak blandas med 2 dl vatten.

Ammoniak-tvålvatten
1 del av ammoniaklösningen blandas med 1 del tvålvatten.

Tvålvatten
Enligt anvisning på pakteten med tvåltvättmedel.
Ättikalösning
1 tsk 12%-ig ättiksprit blandas med 5 dl vatten.

Oxalsyrelösning

Blanda 20 gram oxalsyra per liter vatten.



Fläckborttagningsarsenalen

Det här kan vara bra att ha hemma:

Citronsyra
Diskmedel
Galltvål
Glycerin
Lacknafta
Remol
Såpa
T-sprit
Ättika

 



Så här funkar det

Medel

Så verkar det

Det här tar det bort

Aceton (oljefri)

Mycket brandfarligt och ångorna kan vara irriterande för ögonen. Aceton är ett mycket bra lösningsmedel som löser många plaster, fetter, oljor och organiska föreningar i allmänhet. Aceton är i alla proportioner blandbar med vatten.

Cellulosabaserat lim, t ex Karlssons klister. Nagellack.

Alkohol

Alkohol är brandfarligt.
Det blandar sig med vatten och löser fett.
Se T-Röd.

Ammoniak

Ammoniak är basiskt. Koncentrerade lösningar av ammoniak är starkt frätande. Ammoniakgas är kraftigt irriterande på ögon och slemhinnor. Den ammoniak som finns i handeln (25-procentig) är stark, och det räcker med ett par stänk i en liter vatten för vanlig rengöring.

Fett, gräs

Bensin

Bensin löser vissa fettfläckar på t.ex. papper. Kemisk ren bensin skall användas.
Bensin är mycket eldfarligt, och även ångorna kan antändas.

Citron/vinsyra

Citronsyra löser beläggningar på koppar, mässing och brons, samt vissa fläckar på bl.a. papper och textil. Ett effektivt rengöringsmedel för koppar, mässing och brons får man genom att blanda citronsyra, pulvertvättmedel och vatten till en gröt (se koppar).
Citronsyra i pulverform köps i livsmedelsaffärer. Pulvret blandas med vatten. Lösningen är effektivast om den är varm.

Bläck, frukt, rost, svett, te, trycksvärta.

Köps i livsmedelsbutiker.

Diskmedel

Löser sig i både vatten och fett. Kan alltså lösa fett och sedan få smutsen man vill få bort att tillsammans med diskmedlet lösa sig i vatten. Det minskar också ytspänningen och det får till följd att vattnet kan bilda skum men också väter bättre.

Banan, choklad, fett, gräs, läppstift, mascara, matfett, olja, skokräm, stearin, öl.

Galltvål

Biologiskt nedbrytbar utan konserveringsmedel, parfym och genmanipulerade råvaror. Ej testat på djur. Baserad på ekologiskt odlad kokos- och palmolja. (Fair Trade.) Innehåller klorofyll som hjälper till att ta bort fläckar av gräs. (Enligt principen att lika löser lika.) Innehåller oxgalla som gör tvålen effektiv mot olja och feta fläckar. Galla är naturens eget sätt att bryta ner fett. Obegränsad hållbarhet genom att tillväxt av microorganismer förhindras då oxgallan kommer i kontakt med tvålbasen

Banan, blod, bläck, bär, choklad, fett, frukt, glass, gräs, kaffe, katrinplommon, kåda, morot(spure), olja, saft, sot, sylt, tjära.

Köps t ex på
Hemtex. Övriga köpställen.

Glycerin/Glycerol

Glycerin/Glycerol (som är samma sak) är en alkohol som finns naturligt i alla oljor och fetter. Trögflytande, sirapslik vätska, klar, färglös eller nästan färglös. Luktlös eller så gott som luktlös, med söt och ibland rivande smak. Glycerin löser allt som är vattenlösligt. 

Choklad, gräs, kåda, svett, tjära, steg 0, trycksvärta.

Finns på
Apotek.

Hushållssoda

Starkt frätande.

Mögel.

Lacknafta

Lacknafta är en eldfarlig oljeprodukt. Det luktar ungefär som fotogen fast inte så starkt. Det har hög ösningsförmåga och dunstar ganska snabbt.

Kraftiga fettfläckar, t ex asfalt och tjära. Om man har fläckar efter fett, olja, skokräm, stearin och tuggummi kvar efter tvätt kan man prova lacknafta.

Finns i färghandel.

Oxalsyra

Oxalsyra är en stark och giftig syra. Oxalsyra har även en blekande effekt. Dess rengörande verkan märks t.ex. på kastrullens skinande insida när man kokat rabarber, som innehåller oxalsyra.
Oxalsyra finns i pulverform som blandas med vatten.

Rost, bläck.

Köp i färghandeln.

Remol

Bleker, avfärgar och rengör textilier. Skonsam mot textilfibrerna. Biologoskt nedbrytningsbart och har fått Naturskyddsföreningens märkning ”Bra miljöval”.

Vissa kvalitéer och typer av textilfärger går att bleka helt, medan andra endast till viss del går att avfärga. Textilier av polyester, acryl, ylle och siden, samt textilier infärgade med s k kypfärger går inte att avfärga.

Finns i livmedels-
butiker.

Såpa

Se tvål och diskmedel.

Gräs, sot

Terpentin

Terpentin framställs ur vissa barrträd. Det löser oljor, vaxer och vissa naturhartser, t.ex. dammarharts.
Terpentin används som förtunningsmedel för linoljefärger.
Terpentin för konstnärsbruk går under benämningen balsamterpentin eller fransk terpentin och är renare än andra sorter.
Terpentin är eldfarligt.

Kåda

T-sprit (T-röd)

Teknisk sprit.

Bläck, gräs, kåda, maskros, motorolja, skokräm, smutsrandet på krage och manschett, spritpenna, tuschpenna, trycksvärta.

Finns på bensin-
mackar och stor-
marknader.

Tvål

Minskar ytspänning och rengör genom att emulgera smuts, fett och damm.

Ättika

Här lite kemi: Urinämnen (finns i urin och svett) är basiska. När man tillsätter ättika ”protoneras” de basiska komponenterna. Det vill säga: Ättikan är sur och lämnar gärna ifrån sig väten/H/protoner till de basiska komponenterna (NH2/-NHCONH-) i urinämnena och därmed gör du salter av urinämnena (ureor, carbamider). Urinämnena blir härmed polära och eftersom att vatten är polärt kommer urinämnena hellre lösa sig i vattnet än stanna kvar i plagget enligt principen lika löser lika.

svett, te


Tvätta

Tvättsymboler
Skriv ut tvättsymbolerna och vad de betyder och sätt upp i tvättstugan.

Klicka här för att ladda ner tvättsymbolerna

Tvätta rätt
Enklaste sättet att tvätta rätt är att bara köpa kläder som går att tvätta i maskin. Bomullsplagg som underkläder, strumpor och t-tröjor ska kunna tvättas i 60 °C.



Vällingträskets tvättskola

Före tvätt

Fläckar ska tas bort före tvätt för att de inte ska sätta sig hårdare. Se Vällingträskets fläxikon.

Vid hårt smutsad tvätt kan det även krävas blötläggning innan den körs i maskin. Det gäller främst plagg med fläckar av protein- eller äggvitebaserade ämnen som ägg och mjölkprodukter. Dessa fläckar stelnar annars och blir svårare att få bort. Blötlägg en liten stund i vanligt vatten eller i vatten med lite tvättmedel. Plagg med blodfläckar läggs i vatten med rikligt med salt. Innan du blötlägger ska du dock kontrollera plaggets färgbeständighet. (Fäller det?) Se plaggets tvättanvisning. Blötlägg aldrig ylle, siden, läder eller flamresistenta material. Tvättmedlet i vattnet måste vara helt upplöst innan du stoppar ner plaggen. Bäst är att använda flytande tvättmedel för blötläggning. Blanda inte vita och kulörta plagg. Vattnet får heller inte vara värmare än vad plagget tål enligt anvisningarna.

30°C=ljummet,
40°C=varmt,
50°C=hett,
60°C=mycket hett

Tvätta inte för ofta, det sliter bara på plaggen. Plagg som man inte bär närmast kroppen håller längre om de inte tvättas så ofta utan vädras i stället. Det gäller särskilt ylle, fleece och andra material som förlorar lite av sin förmåga att hålla värme för varje tvätt.

Sortera tvätten efter färgnyans (vit, klarfärgad, mörk), material och tvätt-temperatur. Tvätta inte syntet och ylle ihop - då kan båda bli noppriga. Tvätta nya kulörta plagg för sig då de ofta läcker överskottsfärg i första tvätten. Plagg som innehåller siden och ull ska inte tvättas med tvättmedel som innehåller enzymer - de förstör proteinerna i tyget så att det blir tunnare.

Förtvätt behövs bara till tvätt som är mycket hårt smutsad. Tvätt som inte är så smutsig blir oftast ren redan vid 40°C utan förtvätt. Bomullsplagg som man bär närmast kroppen bör av hygieniska skäl tvättas i 60°C. Lägg inte plagg i blöt. Plagget kan av olika anledningar bli fläckigt nya plagg kan färga gamla.

Tillbaka


Solskydd

Brända barn eller hälso- och miljöfarliga krämer? Föräldrar har tyvärr att välja mellan pest och kolera.
Det har länge trumpetats ut att vi måste skydda våra barn mot solen. Problemet är att de flesta solskyddsmedlen - även de för barn - både är hälso- och miljöfarliga. Hur ska man då skydda barnen?

BARN UNDER ETT ÅR SKA INTE VARA I SOLEN ALLS!

"Ska du vara inne nu när solen skiner?!"

Hur många gånger har du inte hört det eller sagt så? När solen skiner tycker vi av någon anledning att vi borde "passa på". Passa på att vadå? Bränna oss? Sanningen är ju den att mellan 11 och 15 gör vi klokast i att stanna inne! Inne och läsa en bok, bjuda på kafferep inne i lekstugan, bygga koja inne i skuggan... Tänk på att moln bara skyddar delvis mot solen och att känslig hud kan bli bränd mitt på dagen även om molnen tidvis skymmer solen.

Kläder!

Kläder är det allra bästa solskyddet för den som trots allt vill vara i solen. En bredbrättad hatt, en tunn bomullströja/skjorta och tunna byxor är både skönt och skyddande. Du hittar bra kepsar och solhattar med tyg som går ner över nacken hos de stora klädkedjorna. De flesta plagg har en solskyddsfaktor på 10-30.

Solskyddskrämer!

Självklart behöver skyddet kompletteras med solkräm! Läs nedan , köp sen en kräm som är så lite skadlig som möjligt och ställ den bredvid tandkrämen i badrumsskåpet. Då blir det lättare att få in en rutin att smörja varje morgon innan "solstrålen" ska gå till dagis/skola eller ut och leka.

Naturskyddsföreningens (SNF) test 2008

När SNF granskade solskyddskrämer 2008 fann de sammanlagt 176 olika ämnen i innehållsförteckningarna och samtliga krämer innehöll minst en av av de kemikalier som är särskilt miljöskadliga. Gör som SNF, kolla innehållsförteckningen och undvik krämer som innehåller:

Titandioxid - kan orsaka skador på celler om det exponeras för solljus (!).

Zinkoxid - är mycket giftigt för miljön och har negativa hälsoeffekter när det utsätts för UV-ljus (!). (Förbjudet i EU sedan före 2008.)

Siloxaner - är giftiga, svåra att bryta ner och kan lagras i mycket höga halter i levande organismer.

Butyl- och propylparabener - är mycket giftiga för vattenlevande organismer och de har en hormonstörande effekt.

Titandi- och zinkoxid - kan dessutom bestå av så kallade nanopartiklar och kan då vara cancerframkallande (kan ge skador i dna).

Läkemedelverkets tillsynsrapport 2010

Under 2009-2010 har Läkemedelsverket kontrollerat att solskyddsmedlen på den svenska marknaden följer gällande bestämmelser kring innehåll, märkning och effektbevisning. Då EU till exempel godkänner titandioxid som UV-filter och de medel som innehåller detta har alltså godkänts av läkemedelsverket.

Vad ska man välja till barnen?

Barn ska ha solskyddskräm med fysikaliskt filter eftersom det stannar på huden och inte tas upp av kroppen. De fysikaliska filtren är titandioxid och zinkoxid. Zinkoxid är miljöskadligt och förbjudet - återstår titanoxid. Zink- och titandioxid i nanostorlek kan ge skador på i dna i hudcellerna och det är mycket giftigt för vattenlevande organismer. Det bästa är därför att att välja en kräm med kristalliserad titandioxid. Partiklarna går då inte in i huden även om de fortfarande är giftiga när de kommer ut i sjöar och vattendrag. Bäst är också att undvika parfymer och konserveringsmedel (parabener, har hormonstörande effekt).

Det är nästan omöjligt att hitta solkrämer med kristalliserad titandioxid. Möjligen finns Rosenseriens krämer med detta fortfarande till försäljning. Dermanord som tidigare sålde bra produkter har fått dra in dem på grund av att de inte använt en tillförlitlig metod att testa UV-skyddet på.

Vad ska man välja till den vuxne?

Man anser att vuxna kan använda krämer med kemiska filter, även om de ibland ger upphov till irritation och allergiska reaktioner. För att undvika det brukar man blanda olika filter i krämerna. En enkel tumregel är att välja en kräm med så få filter som möjligt: titandioxid och ytterligare ett, kemiskt, filter kan vara OK.

Reflexer

De flesta trafikolyckor med gående sker i tättbebygda områden med gatubelysning. 40% sker när det är mörkt. Tar du på en reflex minskar du risken att råka ut för en olycka betydligt!

Den som har reflex syns på 125 meters håll mot 20-30 meter för den som har mörka kläder och är utan reflex. Allra bäst syns du om reflexen rör sig. Använd reflex med snöre eller sätt fast reflexen på ben eller armar. Ju längre ner reflexen sitter desto bättre syns du. Om du har reflexväst bör den kompletteras med reflexband runt armar och ben.

Välj en reflex som är SIS- eller CE-märkt. Godkända reflexer säljs bland annat på Apoteket. Reflexen ska ha ett högt CIL-värde, vilket är ett mått på reflexionsförmågan. Ett CIL-värde på 400 ger i de flesta fall en siktsträcka på mer är 140 meter för två bilar som möts med halvljus.

Reflexer slits - särskilt om de ligger i en ficka tillsammans med mynt och nycklar - och behöver bytas ut efter ett par år.

Så köp en ny reflex - och sätt på dig den!




Rutiner för dummies

Rutiner för veckans alla dagar
Alla säger att det är bra med rutiner, men hur skaffar man sig såna? Och vilka rutiner är bra? Här får du några förslag.

Kväll

Är det någon rutin du först ska ta tag i så är det kvällsrutinen. Är den gjord kommer morgonen fungera så mycket bättre.

Kolla kläder tillsammans med barnet när det är dags för pyamas. Vad är rent? (Till stolen för morgondagens kläder.) Vad är smutsigt? (Till tvättkorgen.) Vad saknas till i morgon? (Lägg fram på stolen.)

(Töm och) Packa ryggsäck för dagis och skola. Skriv upp på lapp eller tavla vilka dagar särskilda saker ska med, till exempel frukt och gymnastikkläder. Kolla varje kväll vad som ska packas till dagen där på.

Duka till frukost. Porslin och bröd i plastpåse kan stå framme över natten.

Diska upp, eftersom att du inte hann det efter middagen. Eller låt bli och dug lika bra för det.

Morgon

Ge dig själv tid! Antingen innan barnen vaknar eller medan de äter frukost. Eller sälla dig till oss andra som halvvägs till dagis kommer på att undra hur vi ser ut i håret.

Lägg pyamasen på särskild plats: under kudden eller i en pyamaspåse i badrummet så hittar du den till kvällen.

Ge barnet uppgifter så tidigt (i livet) som möjligt. En tvååring kan hämta tandborsten och en treåring kan klä sig själv.

Låt de lite äldre barnen välja själva: ansvar eller tjat? Ta ansvar för att sitta klädd vid bordet, stå färdigklädd vid ytterdörren en viss tid eller höra tjat och ändå vara tvungen att göra samma saker. En fyraåring förstår ett sådant resonemang och klarar och kan också vilja ta ett sånt ansvar.

Samla tandborste, tandkräm och hårborste på en särskild plats nära ytterdörren eller matbordet så hittar du dem lätt.

Komma hem från dagis

Ytterkläder och skor till rätt ställe direkt. Ha låga krokar så barnet själv kan hänga upp sina kläder. De gånger barnet vägrar kan man hänga upp kläderna själv när barnet inte ser. På så vis undviker man konflikt (man ska välja sina strider) och kläderna hänger på rätt plats till morgonen. Smutsiga ytterkläder till tvättstugan. Blöta kan man hänga på tork över badkaret om man har ett. Blöta (och kissiga) stövlar och skor torkar över natten om man stoppar i tidningspapper.

Sen är det bara att skala en morot och skära i stavar och bryta några blomkålsknippen och lägga i en skål så har barnet något att tugga på i väntan på middagen.


Tillbaka


 

Hålla ordning

Dags att köpa overall!

Inget är så skönt som att lämna barn på dagis och skola i augusti! På med skor och så iväg! Men fortare än man kan ana är kylan här! Och så står man där med skägget i brevlådan den där dagen det plötsligt är kallt och alla overaller i rätt storlek är slut i affären! I år ska det bli andra bullar! Gör så här:

Börja med att kolla in listan du kanske skrev i våras när du la undan overallerna. (Se nedan.) Eller gör ett dyk ner i kassen som du kanske kom ihåg att skriva "overaller" på. Finns det någon overall som kan passa denna vinter? Om inte: kolla vad barnet har för storlek, lägg till en storlek och börja vakta brevlådan! Snart (eller rättare sagt omkring den 25:e) kan det dyka upp kuponger med 25-30% rabatt på ett valfritt barnplagg i lådan. (Är du inte med i Club Lindex, H&M Club eller något liknande är det nu det är läge att gå med - och du har chans att fatta vitsen med dem.) Nu är du beredd! Du vet vad du behöver köpa och du har en rabattkupong i handen! GO!

Vad ska man köpa då? Overallen behöver vara rätt rymlig så man kan röra sig bra (och därmed hålla värmen) och ha lite att växa i. Den behöver vara gjord i så kallad Bävernylon. På blöjbarn är det enklast med hel overall. Den som är utan blöja och har overall behöver extra jacka på dagis om olyckan skulle vara framme. Alternativet är tvådelat - då finns alltid en torr jacka att gå hem i. De lite större barnen vet rätt bra själva vilket de föredrar - overall eller tvådelat. Kan man förvänta sig en blöt vinter är de fleecefodrade "gummikläderna" väldigt bra för dagisbarn. De är både varma och vattenavvisande. Den som har råd köper med fördel en uppsättning i bävernylon och en i "gummi". Läs mer här om utrustning för dagisbarn.

Vinter/sommarkläder

Den som lägger ner lite tid och energi när overallsäsongen är över har igen det senare! Börja med att gå igenom vilka kläder som måste slängas och tvätta resten. Lägg personliga vinterkläder, som vantar och mössor, i lådor/kassar med barnets namn på. Sortera övriga kläder (som man växer ur och ärver, till exempel galonkläder och jackor) i kartonger/kassar efter sort och märk efter innehåll.

Skriv samtidigt en lista som du sedan sätter upp på insidan av dörren till garderoben/förrådet/klädkammaren: "Overall, blå, strl 104. Funkar som extraoverall", "Röda, fodrade galonkläder, strl 116, OK för en säsong till", och så vidare. När hösten kommer börjar du med att ta en titt på listan. Då vet du vilken storlek du behöver till kommande vinter och det räcker att läsa på listan för att se om du redan har vad du behöver och vad du behöver komplettera med.

Hushållsekonomi - ordning på räkningarna

Är du redan en stjärna på att hålla reda på papper som aldrig missar att betala en räkning? Då kan du hoppa över detta. Om inte kommer här ett hett tips för hur du kan göra för att både hålla reda på viktiga räkningar och få en chans att få överblick över din ekonomi. Köp dig en "expanding file", det vill säga en mapp med mappar i. De finns i olika prisklasser i pappershandeln. Mapparna märker du enkelt med månadernas namn. Glöm inte att placera mappen där du brukar ta hand om din post. När du får en räkning lägger du den i mappen för den månad räkningen ska betalas. I slutet av månaden tar du fram mappen och alla aktuella räkningar. När de är betalda lägger du tillbaka dem i mappen för rätt månad. När andan faller på, året tagit slut eller du ligger i influensa kan du ta fram dina papper och sammanställa vilka utgifter du haft olika månader och på så sätt få en överblick över din ekonomi.

Involvera barnet!

De flesta barn vill gärna hjälpa till och de har också ofta ett riktigt bra ordningssinne! Men ska man få deras hjälp krävs två saker. För det första: Gör det möjligt för dem att hjälpa till. För det andra: Låt dem göra det i sin egen takt! Sätt krokar för jacka och ryggsäck på barnets höjd. Använd en av kylskåpets lägsta hyllor för pålägg. Sätt barnens porslin i en av de lägsta kökslådorna och en pall där smutsig disk ska lämnas. Nu blev det plötsligt både lättare och roligare att hänga upp, plocka fram och plocka undanl!

Udda strumpor

Vem äter upp alla vänsterstrumpor? Det finns en lösning för alla oss som får lov att leka strumpmemory var och varannan vecka: Socklock! Fäst båda strumporna tillsammans på en socklock, släng in i maskin, plocka ut och häng upp på tvättstrecket. Vipps har du ett helt par torra, rena strumpor! Du köper socklock hos Barndesign.se.

Märka kläder till dagis

En klassiker är ju att sy fast ett märkband med barnets eller familjens namn och telefonnummer. Men klassiker passar ju inte alla... Bekvämare är att köpa en märkpenna och skriva namn/telefonnummer på någon lapp i plagget. Man kan också märka varje plagg, till exempel de annars svårmärkta strumporna, med en speciell färg: Sy ett par stygn med en särskild tråd och sen vet dagispersonalen att är det en lila "plupp" i strumpan tillhör den Kalle.

Klädinventering

När det varma vädret kommer på våren/sommaren är det dags att tvätta vinteroverallen en sista gång för säsongen. Gör sen så här:

Gå igenom alla vinterkläder: Vilka är hela? Vilka hör till ett särskilt barn? Vilka kan gå i arv? Lägg de personliga kläderna, favoritmössan, halsduken, i en korg/kartong/kasse för var och en. Märk upp korgen/kartongen/påsen men skriv också upp på en lapp vad varje barn har inför nästa vinter. Sätt upp lappen på insidan av garderobs/förråds/klädkammardörren. Lägg sedan de kläder som kan gå i arv i en annan kasse/kartong. Skriv upp på lappen (som sitter på dörren) vad du sparat: plagg och storlek. När hösten kommer behöver du bara läsa på lappen vad som finns och i vilken storlek så kan du enklare komplettera med vad som behövs. Gör likadant med regnkläder, stövlar och vinterkängor.

Roliga citat och teckningar från dagis

Kryllar det av teckningar från dagis hemma hos dig? Händer det att ditt barn säger något dråpligt och du skriver ner det på en liten lapp som sen gömmer sig bland teckningarna? Köp dig ännu en "expanding file" och märk med månadernas namn. Skriv barnets namn på och lägg sen ner teckningar och citatlappar vartefter de skrivs. Får du ett anfall av arbetsiver kan du sortera upp, samla alla citat i en bok och sätta teckningarna inom glas och ram. Om inte kan du köpa en ny mapp nästa år - och nästa, och nästa... - och överlämna ett gäng osorterade mappar när barnet fyller 18!

Skriva om barnet

Tiden går fort när man har småbarn och man glömmer så snabbt hur det var! Det räcker att ha en tioveckors bäbis för att man ska ha glömt hur det var för en månad sen! Ambitionerna är ofta höga när det gäller vad man tänker dokumentera för "det är ju så roligt att ha sen" men ofta blir det inte så mycket av med det i alla fall... Därför har vällingträsket.se tagit fram ett blad för "månadsanteckningar". Det är enkelt att fylla i och det hjälper dig både att minnas och att se hur mycket som händer med ditt barn. Du väljer förstås själv vad du vill fylla i och om du vill lägga till något. Prenumerera på Vällingträskets månadsbrev så får du regelbundet nya månadsanteckningar.

Tillbaka

Sommartid

Natten till den 29 mars 2009 flyttar vi klockan framåt en timme. Därmed FÖRLORAR vi en timmes sömn. Vällingträsket kan dock avslöja tricket som gör att du VINNER en timme! Så varsågoda, alla undersövda småbarnsföräldrar, här kommer ett ovärderligt tips!

Natta barnen i vanlig tid och ställ fram klockan direkt! Då kommer följande att hända:

Söte Norton somnar som vanligt 20.00 och förväntas sova till 06.00. Nortons föräldrar ställer klockan på 21.00. När klockan är 23.00 (i själva verket fortfarande bara 22.00) tycker de det är dags att sussa. (De har sedan ett par år ändrat lördagsvanor från att gå UT 23.00 till att gå TILL SÄNGS då...) Trötta som de alltid är somnar de. Norton bryr sig inte om klockor. Han sover sina tio timmar som vanligt. När han vaknar har undret skett: Föräldrarnas klocka är 07.00! REKORD! De har sovit 23.00-07.00 och VUNNIT en timme sömn!

LYCKA TILL och SOV GOTT!

Tillbaka

Stressa av

Alla föräldrar behöver tid med sig själva. (Och inte bara FÖR sig själva...) Ett av de bästa sätten för tid med sig själv är att gå ut i naturen. Prova ett "Natursolo" eller ett "minisolo"!

Natursolo

Med lätt packning, bara ett trangia, den allra nödvändigaste maten, en sovsäck och ett liggunderlag, och med mobilen avstängd vistas du ute i naturen ett dygn. Naturen är en kraftkälla och den som har tålamod kan hinna vända sig inåt och lyssna till sin inre röst. Vem som helst kan prova ett natursolo om man är i hygglig psykisk balans och lite van vid att vistas i naturen.

Minisolo

Man kan göra en solovistelse i miniformat: vara i avskildhet i en timme på en vacker plats i naturen. Du kan hjälpa dig själv att släppa tankarna på vardagen och "måsten" genom att försöka rikta in kropp och sinne på naturens ljud, lukter och smaker. Att bara vara närvarande med alla sina sinnen.

Prova att:

- Gå en sträcka väldigt, väldigt sakta och ta in allt du ser och hör. Efter en stund, sakta in och gå hälften så fort.

- Blunda och lyssna till ljuden omkring dig. Vilket ljud hörs starkast? Lyssna på det, sortera undan det och gå vidare till det ljud som hörs näst starkast och så vidare tills du sorterat fram det tystaste av ljuden.

Källa: Sveriges Natur 1/2007

Tillbaka

 




Panik!

Vare sig du har stora eller små bekymmer gör du klokt i att använda den hjälp som finns att få. Det finns flera telefonjourer att ringa. Tveka inte! Tro inte att ditt "problem" är för litet. Du är tvärt om klok och ansvarstagande om du ringer innan problemet vuxit sig större än vad det redan är. Du kanske också kan få hjälp genom att läsa Vällingträskets "Fusklapp". Du hittar den i menyn till vänster.

BRIS Vuxentelefon – om barn
Mån-fre 11-13
077-150 50 50
www.bris.se

Föräldratelefonen
Mån-fre 10-14
020-85 20 00
www.sfph.se

Rädda Barnens Föräldratelefon
Mån 12-21.30, tis-fre 18-21, lör-sö 13-16
020-786 786
www.rb.se

 



Tillbaka