Söksidan | Sökhjälp | Om Namnsök

Namnstatistik

Vanliga och populära namn, statistik

På Statistiska Centralbyråns hemsida hittar du namnstatistik. Klicka på länkarna nedan så kan du hitta främst vanliga namn men också namn som minst 10 barn fått under senare år.

Hur många heter? (Här kan du skriva in ett namn och få veta hur många som heter så.)

http://www.scb.se/templates/Standard____31245.asp

Topplistor. 100 vanligaste namnen 1998 – 2006.

http://www.scb.se/templates/Product____30895.asp

Alla flicknamn som minst 10 flickor fått 1998 – 2006

http://www.scb.se/templates/tableOrChart____31028.asp

Alla pojknamn som minst 10 pojkar fått 1998 – 2006

http://www.scb.se/templates/tableOrChart____31036.asp



Vanliga och populära namn, namnböcker

Det finns många namnböcker att välja på. Du köper dem enkelt på www.bokus.se

 

Att välja namn

B. Wahlströms bokförlag, Sverige, 2004 (ISBN 9132331037).

I den här boken kan rådvilla föräldrar hitta både inspiration och kunskap. Här finns traditionella favoriter, dagens modenamn och mer ovanliga och rent originella förslag. Alla namn från den nya namnlängden finns med och många andra därtill. De cirka 700 namnen presenteras med information om ursprung, betydelse och olika kortformer.




  Våra Namn

Ivar Wallensteen, Gunnar Brusewitz

Albin efter morfar, Ronja som i sagan, Felicia för att det betyder "den lyckliga" eller Joel för att gossen föddes den dagen i juli.
Det finns ofta flera orsaker till att vi heter det vi gör. I Våra namn är drygt 1000 namn samlade. Du får veta inte bara vad de betyder och hur många som redan har det namnet, utan även varifrån de härstammar och när namnsdagen infaller.
Här ges också exempel på kända bärare av namnen. Varje ny begynnelsebokstav är illustrerad av konstnären Gunnar Brusewitz.




  Namnen i almanackan

Bengt af Klintberg

Den som är intresserad av våra förnamn hittar mängder av intressant information i denna bok. Vi får bland mycket annat veta vad namnen betyder, hur länge de har funnits i Sverige och hur många människor som bär dem. Här får man till exempel veta; att Georg betyder "jordbrukare"; att namnet Eva inte användes under medeltiden, eftersom Eva var olydig i Edens lustgård och plockade den förbjudna frukten; att det är kejsar Napoleons förtjänst att Oskar i dag är ett av de populäraste pojknamnen; att namnen Karl och Lotta är besläktade med varandra; att besläktade namnformer som Agnes och Agneta inte brukar vara populära samtidigt. Namnen
presenteras i datumordning från första januari till sista december.




  Ursäkta, hur var namnet?

Eva Brylla

Kan man byte efternamn till Polenstierna eller Lionhill? Kan man döpa ett barn till Hjortron eller Vodka? Vad får man heta? Vad säger den svenska lagen? Dessa frågor besvaras i "Ursäkta, hur var namnet?", en bok om personnamn i praktiskt bruk. Dessutom ägnas ett kapitel åt den nya namnlängden från 2001, dess tillkomst, historia och en förteckning över alla namnen i namnlängden. Författaren, Eva Brylla, är docent i namnforskning vid Uppsala universitet och verksam vid Språk- och folkminnesinstitutet. Sedan 1994 är hon språklig rådgivare åt Patent- och registreringsverkets namnenehet och var representant i det arbetsutskott som utarbetade namnlängden 2001.

Vad ska babyn heta? Agneta Cras.




  Dopfest och namnkalas

Tiina Nevala

Ett barns födelse är något som de flesta nyblivna föräldrar vill fira. Man vill välkomna och bekräfta sitt barn, och kanske för första gången ge släktingar och vänner möjlighet att bekanta sig med bebisen. Den här boken är tänkt att fungera som inspiration både för er som har tänkt döpa barnet och för er som istället vill ordna en namngivningsfest. Här finns exempel på dikter, sånger och andra texter som kan passa bra i sammanhanget, men även idéer kring mat och dukning samt tips på hur man gör sina egna inbjudningskort. Boken innehåller också ett mönster till en lättsydd dopklänning.