Beställ boken Fusklapp För (förtvivlade) Föräldrar

Fusklappen kostar 25 kronor styck plus porto och vi skickar med en faktura. Skriv i meddelanderutan att beställningen gäller en Fusklapp (eller fler).

Namn:
Adress:
Postnr:
Ort
E-post:Boktips


 

Att leva ett liv, inte vinna ett krig

Dialektisk beteendeterapi (DBT) är en behandlingsform som tilldrar sig allt större intresse. Metoden har tagit inspiration från flera olika håll, bl a dialektisk filosofi och zenbuddhistiska tankesätt. DBT utvecklades i USA under 1990-talet av Marsha Linehan och i Sverige har Anna Kåver, tillsammans med Åsa Nilsonne, varit en av arbetssättets ledande förespråkare.

En av grundpelarna i DBT är acceptans och denna bok vill på ett lättfattligt sätt förklara begreppet och visa hur det tillämpas. Acceptans innebär att välja att se, ha och stå ut med både sin inre och yttre verklighet, utan att fly, undvika, förvränga eller döma den - hur plågsam den än kan vara. Ett accepterande förhållningssätt innebär inte att man avstår från att söka förändring i en svår situation, utan att man ger upp sitt krig mot tillvaron. Att acceptera är, även om det kan tyckas paradoxalt, att handla aktivt, i enlighet med sina värderingar och mål. Det är denna dialektik - ett ständigt växelspel - mellan acceptans och förändring som är en av de karakteristiska egenskaperna i DBT.
Texten är pedagogisk och lättillgänglig och innehåller rikligt med exempel och övningar. Boken kan med fördel användas som en självhjälpsbok, men kan också användas av professionellt verksamma inom psykiatrin, då som ett komplement till den tidigare utgivna teoriboken Dialektisk beteendeterapi vid emotionellt instabil personlighetsstörning av Anna Kåver och Åsa Nilsonne.
Som en pendang till denna bok utges samtidigt Vem ör det som bestämmer i ditt liv? av Åsa Nilsonne.

Anna Kåver är leg psykolog, leg psykoterapeut och handledare i kognitiv beteendeterapi. Hon är verksam som terapeut och arbetar också med behandlingsforskning vid Karolinska institutet. Hon har tidigare bl a utgivit Social fobi - att känna sig granskad och bortgjord (Cura, 1999) samt Dialektisk beteendeterapi vid emotionellt instabil personlighetsstörning (2002) tillsammans med Åsa Nilsonne.

Köp boken på www.bokus.se
  - officiell hemsida för Anonyma Pedanter (AP)

Får du ångest när ditt hem inte ser ut som en inredningstidning? Eller när ditt liv inte är lika perfekt som alla andras verkar vara? Tror du dig veta att alla andra alltid har det städat och fint, äter bra, aldrig skäller på sina barn, har en underbar relation och en lyckad karriär? Då är Anonyma Pedanter (AP) något för dig! I AP försöker vi stötta och hjälpa varandra att komma ur vår ångest. Det som visat sig ha bäst verkan på oss AP:er är en kognitiv beteendeterapi som i ett första steg går ut på att titta på bilder från andras hem och liv så som de verkligen ser ut. Det andra, och svåraste steget, innebär att man själv delar med sig av bilder av sitt eget liv när det ser som värst ut. Detta steg är mycket svårt att ta, men det har visat sig vara mycket effektivt och även nödvändigt för ett tillfrisknande. Nästa gång du utbrister ”Hu s& HemSKT det ser ut!” hoppas vi att du repar mod och tar fram kameran och mejlar din eller dina bilder till oss.
Vi tar emot bilder på adressen info@vallingtrasket.se (Bildtexterna är autentiska texter från olika tidningar och magasin.)

I en rymlig tvättstuga är det lättare att hålla rent.

Trenden visar att vi nu är beredda att satsa mer och mer på badrum och tvättstuga. Just i tvättstugan är det viktigt med gott om plats eftersom att det gör vardagen så mycket enklare. Det blir mycket enklare att hålla rent också.

Städerskan är nog på väg, tror ni inte?

Sedan de nya reglerna trädde i kraft 1 juli i år har efterfrågan på städhjälp ökat markant.

Man får bättre arbetsro om man inte har så mycket prylar i arbetsrummet.

Feng Shui-experten Fia-Fia berättar att man blir mer effektiv om arbetsrummet fritt från pappershögar och skräp. Det gäller inte minst om man arbetar hemifrån.

En del möbler ska (måste, borde verkligen!) bytas ut.

Rösten är urskuldande när Fia-Fia på mjuk skånska upplyser om att en del möbler ska bytas ut. I hennes och makens trerummare på 19:e våningen i den centrala stadsdelen Murray Hill samsas ett par ljusa slitna soffor med ett antikt kinesiskt skåp samt egendesignade matsalsmöbler som hängt med sedan Fia-Fia bodde i Kina.

Bag in box och en näringsshot.

Fia-Fia nämner mat och vin först när hon berättar om sina intressen. Film, konst och arkitektur finns också med på listan, liksom segling och dykning.

- Eller att bara gå runt på gatorna i New York. Här händer alltid något.

Nya tallriksmodellen! Potatismos och köttbullar.

Nu är hösten här och det är åter tid att försöka balansera karriären och familjen med att leva hälsosamt. Någon som vet mycket om det är småbarnsmamman FiaFia som turnerar mycket men ändå lyckas hålla en smakfull och näringsrik kosthållning.