Barnafödande berör oss människor på djupet av de vi är. Och där, allra djupast i oss själva, är vi alla unika. Därför berör också barnafödandet oss var och en på ett unikt sätt. Även dem av oss som föder många barn har en begränsad erfarenhet som inte kan gälla för alla andra. Förhoppningen är ändå att några unika blivande föräldrar ska kunna hitta något viktigt på vallingtrasket.se/föda barn.


VI VILL HA BARN

Att bli med barn – olika sätt att bli gravid

Öka chanserna vid samlag
Tillhör du dem som tror att menscykeln består av två faser: en när man har mens och en när man inte har mens? Du är i så fall inte ensam! Det är ju så vi alla lärt i skolan. Men menscykeln är mycket mer sofistikerad än så! Och du kan ganska enkelt följa din eller din partners cykel även om inte alla faser är lika tydliga som mensen.

I livmoderhalsen finns hela tiden mer eller mindre sekret. Under cykeln förändras det och de olika sekreten har olika konsistens, utseende och smak. Allt styrs av ett mycket avancerat hormonspel. När blödningsdagarna är över finns ett vitt, ”kort” sekret i slidan. Det finns inte så mycket av det och om man tar lite mellan tummen och pekfingret och sedan särar på fingrarna stannar hälften på tummen, hälften på pekfingret. När ägglossningen närmar sig efter någon vecka blir sekretet mer och mer genomskinligt och mer och mer trådigt. Det känns som äggvita mellan tummen och pekfingret och det trådar sig när man särar på fingrarna. Just vid ägglossningen kan det också finnas en liten, liten brunfärgning i – lite blod. Det här sekretet är magiskt! Utan det blir inga barn till! I ett mikroskop kan man se att det är små, små gångar i sekretet – vägar för spermierna att vandra. Och själva sekretet är energidricka för spermierna. De behöver ju lite käk på den mödosamma vägen.
Dagen efter ägglossning höjs kroppstemperaturen med cirka 0,5°C. Det äggviteliknande sekretet försvinner ganska snart och ett ”kort”, vitt sekret finns under perioden som är kvar innan menstruationen kommer.
När ägglossningen skett vandrar ägget genom äggledaren och det är befruktningsdugligt i ungefär ett dygn. Spermierna i sin tur kan överleva i livmodern och äggledaren i upp till fyra dygn och de kan alltså stå och lurpassa och vara beredda när ägget kommer. Om man har samlag varannan dag/kväll/natt under perioden med fruktsamt sekret har man optimerat sina chanser att bli gravid. Kom bara ihåg att det många gånger är något fel på antingen ägget eller den befruktande spermien. Det betyder att om ni inte blir gravida kan befruktningen mycket väl ha fungerat men att embryot stötts bort i ett mycket tidigt skede.


Alternativ befruktning

Det har alltså hänt att folk blivit gravida efter att ha haft samlag med en partner av motsatt kön. Det är en modell som inte funkar för alla och då finns några andra sätt att prova.

IVF,provrörsbefruktning
Förkortningen IVF står för in vitro-fertilisering som betyder befruktning utanför kroppen – i dagligt tal kallat provrörsbefruktning. Efter hormonbehandling tas ägg ut från kvinnans äggstockar. Äggen får ligga i en näringslösning vid 37°C och sedan tillsätts spermier. Äggen odlas i näringslösning ett par dygn. De mest livskraftiga befruktade äggen tas tillvara. Ett används vid första försöket och finns det flera fina ägg kan de sparas inför senare försök. I Sverige brukar man oftast sätta in ett ägg eftersom att tvillinggraviditeter innebär en mycket större risk för mamma och barn. En IVF-behandling är i regel fysiskt påfrestande för kvinnan som blir behandlad och naturligtvis är det också psykiskt påfrestande för båda föräldrarna att hoppas men inte veta om det ska det lyckas. Reglerna kring IVF är olika i olika landsting, både när det gäller hur många försök man har rätt till och hur gammal kvinnan får vara. Om behandlingarna som landstinget bekostar inte fungerar vänder sig många till privata kliniker som också de har olika regler för pris och ålder. Att prova IVF-behandling kan alltså även innebära en stor ekonomisk påfrestning.

Sperma/äggdonation
Homosexuella par och heterosexuella par där mannen eller kvinnan saknar fungerande spermier eller ägg har rätt till sperma- eller äggdonation. Vid spermadonation kan man antingen föra in spermierna i kvinnan, insemination) eller göra en provrörsbefruktning (IVF). Vid äggdonation gäller IVF.

Insemination
Insemination är det självklara alternativet för ensamstående kvinnor och lesbiska par. Det används också av heterosexuella par där mannens spermier av någon anledning inte kan befrukta ägget. Insemination sker i de allra flesta fall på en klinik men kan också ske hemma. Villkoren är fortfarande olika för ensamstående, hetero- och homosexuella par. Ensamstående har ännu inte rätt till insemination i Sverige utan måste vända sig utomlands. Sedan 2005 har homosexuella par rätt till insemination men antal försök med mera skiljer sig mellan olika landsting.

Adoption
När vi talar om adoption menar vi oftast internationella adoptioner men det är förstås även möjligt att adoptera ett barn från Sverige. Skillnaden mot att ha ett fosterbarn är framför allt juridisk och gäller lagar om arv med mera.
Rent juridiskt är internationella adoptioner ett alternativ för både homo- och heterosexuella. Hittills har det dock mött stora problem för homosexuella som velat adoptera internationellt. Det finns många åsikter om konsekvenserna för ett barn att adopteras av ett homosexuellt par. Det enda man vet helt säkert är att det inte är en enkel fråga och att man ännu inte vet så mycket om konsekvenserna då forskning saknas.

Ensamstående mammor
www.femmis.se kan du läsa mer om möjligheten att bilda familj som ensamstående kvinna. (Letar du istället information om Makalösa (ensamstående) föräldrar hittar du det på www.makalosa.org.)

Regnbågsfamiljer
www.regnbagsfamiljer.se kan du läsa mer om familjebildning i homosexuella relationer.



Tillbaka




Att inte bli med barn
Efter år av försiktighet för att inte bli oönskat gravid är det dags att försöka. Men inget händer! Inte första månaden, inte andra, inte tredje…

Ni som kämpat länge med oönskad barnlöshet hittar inte någonting nytt här, men kanske ni som just blivit varse att det tar längre tid än ni tänkt.
Det kan ta upp till ett par år innan man blir gravid utan att det behöver vara något fel på varken pappan eller mamman. För att öka chanserna kan man använda sig av ägglossningstest och kontrollera sitt sekret för att pricka in de mest fertila dagarna. (Se Att bli med barn/Öka chanserna vid samlag) Har man sedan samlag varannan kväll dagarna kring ägglossning har man störst chans att lyckas.

Om man inte vill vänta ett par år för att se om det tillslut ska lyckas kan man söka sig till en fertilitetsklinik. Det finns både privata och landstingsdrivna. Det gäller förstås särskilt om man är lite äldre och inte har tiden på sin sida.
Länkar till olika kliniker hittar ni på: www.villhabarn.com
Lästips: ”Vill ha barn” av Kerstin Fredholm.
Köp på adlibris.se
Läs mera på www.villhabarn.com och www.ffob.se.



Tillbaka




Missfall
Oviss väntan. Blödningar som kommer och går. MVC säger ”avvakta, man kan aldrig säga om det är ett missfall eller inte”. Och varje dag nya föräldrar som förlorar sitt barn. Eller var det ett barn? Hur som helst är man berövad sina drömmar och förhoppningar. Och man sörjer.

Missfall är så vanligt att det nästan tillhör allmänbildningen att ha haft ett. Ibland avbryts graviditeten redan innan två veckor gått och därför vet vi inte om det. Kanske en lite kraftigare mens, kanske en helt vanlig. Ibland går det lite längre tid innan naturen sätter stopp för det liv som inte kunde bli till. Oftast före den 13:e veckan, ibland lite senare.

Och det är sant att man inte kan veta om en blödning är ett tecken på missfall. Det kan vara någon annan, oförklarad, blödning i början på graviditeten. Men det kan också vara ett missfall och om det är det kommer ni att märka det. Precis som vid mens och förlossning krampar livmodern för att stöta ut vävnaden och beroende på hur långt graviditeten har gått är det olika mycket vävnad som ska ut. Om det händer: ring gyn-akuten. Ska ni åka in: ta på en binda. Blödningen kan vara kraftig och med färskt blod. Det kan också komma koagel – stelnat blod som kan vara i ganska stora klumpar.

Sjukvården är bra på att hjälpa till med det medicinska, men man kan inte ha så stora förväntningar på att få hjälp med de känslomässiga bitarna efter ett missfall. Kanske kan en av nattpassets undersköterskor lyssna ett tag, men någon professionell hjälp att hantera chock och sorg kan man tyvärr inte räkna med. Dessutom möts många också av en okänslig omgivning som käckt utbrister att ”Det är bara att försöka igen!”. Då gäller det att hitta andra att berätta för. Det är många som delar era erfarenheter och de flesta delar gärna med sig av dem om man själv berättar vad som hänt.

Om missfallet sker på grund av att fostret inte är livsdugligt behöver det inte betyda någonting för möjligheterna att bli gravid och kunna behålla det barnet. Men missfall kan också vara ett symptom på ett fysiologiskt fel hos kvinnan, till exempel att hon har svårt att behålla befruktade ägg. Är du orolig för att det kan vara så kan du ta kontakt med din mödravårdscentral. Om din oro blir avfärdad som obefogad utan att någon utredning skett ska du stå på dig! Efter ett visst antal missfall (olika i olika landsting men ofta efter tre) kan det bli aktuellt med en utredning av ofrivillig barnlöshet. Det samma gäller efter ett till två års fruktlösa försök att bli gravid.

Det händer vid tvillinggraviditeter att ett foster stöts ut tidigt. Den som upplevt ett missfall kan alltså fortfarande bära på ett barn.

Går det fel senare i graviditeten handlar det om något annat: Ett barn som redan var vårt dör i magen. Enda trösten är att man inte är ensam om erfarenheten. Ta kontakt med en föräldraförening som Små änglar. Du kan också lyssna på Eva Svedberg Engströms skiva ”Vandra Varsamt”. Eva har själv förlorat ett barn och det märks i hennes texter. Lyssna och beställ på www.svedbergengstrom.se Och lyssna till Carola när hon sjunger att ”inte ett enda barn fick förgäves liv nån gång”. (”Jag vill alltid älska” från CD:n ”Sov på min arm”.)

Tillbaka



VI VÄNTAR BARN


Förberedelser

Vad behöver ett nyfött barn?

Sova

  • En korg eller vagga eller spjälsäng.
  • Madrass med överdrag. Spjälskydd till spjälsängen.
  • Plastad frotté, små lakan, (fårskinnsfäll) liten filt eller täcke. Litet örngott utan kudde.

Skötning

  • Skötbord/skötbädd.
  • Vatten, tvättlappar, handduk, blöjor och papperskorg inom räckhåll.
  • Salva för röd stjärt, till exempel Inotyol.
  • När barnet ska bada är det mysigt med barnolja i vattnet. Rätt temperatur känner man med armbågen. Saknas badbalja funkar diskhon utmärkt.

Äta

  • Om amningen funkar kan mamma behöva amnings-BH som gärna kan öppnas och stängas med en hand, amningsilägg för läckande bröst, mjölkuppsamlingskopp (Apoteket) och bröstvärmare. (Hårfön när mjölkstockningen sätter in!)
  • Om amningen inte funkar behövs tillägg och nappflaska med flaskborste.
  • Minifom (Apoteket), fem droppar före maten för den som har väldigt ont i magen!

Kläder

  • 5 tröjor (med body blir det ingen glipa)
  • 4-7 byxor (Den som bajsar ner sig ofta behöver fler än den som bajsar en gång i veckan. Med sparkbyxor blir det heller ingen glipa och man slipper strumpor som åker av, men växer man ur dem så gör man. Vanliga byxor med uppvikt kant nertill räcker länge.)
  • 2 tjockare bomullströjor
  • 1 bomullshjälm (mössa, alltså)
  • 1 varm mössa
  • 1 varm kofta
  • 1 overall eller åkpåse
  • 1 vindtät mössa
  • 4-5 strumpor i rätt storlek (både för stora och för små åker av)
  • 3 pyamasar/sovpåsar. (Med sovpåse är det lätt att byta blöja mitt i natten och den räcker väldigt länge i storleken.)

Ut på promenad

  • Vagn som rullar. Liggvagnens säsong är kort och den som vill klarar sig bra med en sittvagn med babylift.
  • Har man möjlighet är det även bra med en babylift i liggvagnsinsatsen. Somnar barnet och man vill ta in det är det då enkelt gjort.

Åka bil

  • Godkänt babyskydd. Har ni råd är det mycket värt att satsa på babyskydd som är lätt att bära och lätt kan sättas i och tas ur bilen.
  • Platsen mitt bak är säkrast om man krockar. Barnet, som har familjens mest ömtåliga kropp, sitter då längst från varje möjlig krockpunkt. Barnet klarar utmärkt att sitta själv bak, särskilt om det får vänja sig vid det från början. Den som kanske klarar det sämre är mamma eller pappa som kör, men det är lika farligt att köra och leta efter en napp som ramlat på bilgolvet fram som att vända sig och kolla barnet bak. Sätt barnet bak och stanna bilen om något händer!

Vara hemma

  • När barnet vill bli buret: bärsjal/sele.
  • När barnet vill ligga ner: babysitter. (De nya modellerna kan barnet använda från start.)


Åka bort

  • Skötväska som kan vara en helt vanligt väska/bag. Bara där finns plats för blöjor, extrakläder, tvättlappar och handduk. Och Minifom, AD-droppar och sked.

Förlossningsförberedelser
Förlossningen närmar sig. Kanske har ni hört många mer eller mindre skräckinjagande berättelser om hur det kan vara och ni bävar. Det är sant att det gör ont, det är det. Men det är också sant att en normal förlossning är en upplevelse som går utanpå allt annat som finns att uppleva i livet!

Att föda barn är unikt och fantastiskt på många sätt. Bara det att för en gångs skull vara tvungen att överlämna kontrollen från hjärnan till kroppen är för de flesta en unik upplevelse. Och att få vara med om den resa som kroppen helt och hållet på egen hand både sätter igång och genomför. Och då har vi inte ens nämnt det allra bästa: mötet med ett barn att älska. I en tillvaro där vi inbillar oss att så mycket är viktigt (rätt kakel i köket, nästa avsnitt av ”Vänner”…) är det häftigt att få vara med om något som är verkligt viktigt, ja, livsavgörande. En förlossning är en ”nära-livet-upplevelse”. Och ni är verkligen att gratulera som har den nära förestående!

Att föda eller bli förlöst
Oavsett om förlossningen är något man ser fram emot eller något som skrämmer kan den upplevas som något man blir utsatt för. Att man är ett helt hjälplöst offer för naturens krafter som behöver hjälp av sjukvården att bli förlöst. Vår erfarenhet är att det inte måste kännas så. Visst förlorar man kontrollen över vad som händer i kroppen men det finns samtidigt en möjlighet att behålla en slags kontroll över sig själv. När man lyckas med det, när man visserligen utsätts för naturens krafter men ändå hela tiden ”är med”, inte får panik utan har någon slags kontroll i sitt inre, då blir förlossningen en mångdubbelt häftigare upplevelse. Då blir man inte förlöst utan man föder sitt barn. Men hur kommer man dit då? Här vill vi presentera två metoder till hjälp på vägen mot en sådan upplevelse.

Varsin konkret uppgift
Det finns många uppfattningar, teorier och metoder för hur man bäst klarar sig igenom en förlossning. Metoderna vi presenterar här bygger på två utgångspunkter:
- Det går att påverka hur man upplever förlossningen!
- Det viktigaste och bästa sättet att påverka förlossningen i positiv riktning är att slappna av!
Med dessa utgångspunkter får mamman och partnern varsin viktig uppgift under förlossningen. Mamman: att slappna av; Partnern: att hjälpa mamman att slappna av. Det är enkla uppgifter på så sätt att de är konkreta och det kan vara bra när värkarna sätter i. Kanske trodde ni att mammans främsta uppgift var att trycka fram barnet, men att fokusera på det i förväg kan lätt skapa krav att ”vara duktig”. Sedan, när barnet väl ska fram, kommer mamman ändå inte kunna låta bli att fokusera på att få ut barnet, så det ordnar sig i alla fall när det är dags. Det mamman istället ska koncentrera sig på är alltså att vila och slappna av så mycket det bara går så att hon har krafter kvar till finalen.

Metoderna engagerar alltså partnern och det är viktigt; Förberedelserna blir därmed ett gemensamt projekt och det leder till ett bättre samarbete under förlossningen. Det kan i sin tur underlätta förlossningen. Hur partnern ska göra för att hjälpa mamman att slappna av kan ingen annan berätta. Det är en sak mellan er två.

Träna, träna, träna

Det är inte så lätt att slappna av alla gånger och särskilt inte när man har ont. Därför behöver man träna. Går det bra kan det räcka med ett par kvällars träning. För att få bästa effekt kan man också behöva träna tanken. Det är svårt att slappna av om man tänker ”Oh, hjälp, nu kommer en värk igen!”. Det går lättare om värken i stället automatiskt väcker tankar som ”Slappna av.” och ”Det här klarar jag av.” Det ni får tillfälle att träna här är alltså dels att slappna av samtidigt som man har ont och dels att tänka i positiva banor under förlossningen. (Jo, båda delarna går faktiskt!) Hur partnern ska hjälpa till kan också behöva tränas, men hur överlämnar vi alltså till er och er fantasi.

Instruktionerna till att öva att slappna av vid smärta hittar ni i PDF-format nedan. Där hittar ni även en PDF för tanketräning. Om ni inte har möjlighet att träna tillsammans, eller om du är ensam genom graviditeten, kan ni/du lyssna till tanketräningen.

Lyssna till tanketräningen

Tanketräningen lotsar dig genom förlossningens faser och vi rekommenderar att du lyssnar på alla delar. I vissa avsnitt finns olika alternativ, olika bilder du kan välja att använda. Lyssna på de olika alternativen och välj ett eller flera. (Det kan vara svårt att veta i förväg vilken bild som kommer fungera bra när förlossningen väl kommer.) Filerna finns i MP3-format och wav. Det är fritt fram att spara ner ljudfilerna och bränna på en skiva så du kan lyssna var du vill.

1. Inledning, tanketräning, MP3

     Inledning, tanketräning, wav

2. En skön plats, 3 alternativ Din egen plats; Sandstrand; Trädgård MP3

                                                              Din egen plats; Sandstrand; Trädgård, wav

3. Mera avslappning, MP3

    Mera avslappning, wav

4. Forstätt med Mera avslappning 2a, MP3 / Mera avslappning 2a, wav om du vill andas in genom näsan och ut genom munnen

alt 4. Forstätt med Mera avslappning 2b, MP3 / Mera avslappning 2b, wav om du hellre andas ut genom näsan.

5. Innesluten i dig själv, MP3

    Innesluten i dig själv, wav

6. Förlosningen startar, MP3

    Förlosningen startar, wav

7. Egen smärtlidring, MP3

    Egen smärtlidring, wav

8. Värkarbetet kommer igång, MP3

    Värkarbetet kommer igång, wav

9. Intensiva värkar, MP3

    Intensiva värkar, wav

10. Inre bilder, tre alternativ: Träd; Dyka; Surfa , MP3 / Träd; Dyka;

Surfa, wav

11. Ännu mera avslappning, MP3

      Ännu mera avslappning, wav

12. Inre biler när det är som värst (och alltså snart över!): Träd;

Dyka, Surfa, MP3 / Träd; Dyka, Surfa, wav

13. Avslutning, MP3

      Avslutning, wav

LYCKA TILL!!!

 



Avslappning vid smärta i utskriftsvänligt format

Tanketräning i utskriftsvänligt format




Tillbaka





Packlista, BB

Bra att ha under förlossningen:

  • Energi: frukt, drickyoghurt, risifrutti, godis, chocklad, druvsocker... (Till mamman finns mat och dricka och partnern kan ibland köpa mat. Ta med något extra till mamman. Överraskningar uppskattas!!!)
  • Kamera, blixt, fotofilm, videokamera, videofilm, batterier.
  • Mobil, laddare.
  • CD-skivor. (Kolla om sjukhuset har CD-spelare. Annars – ta med.)
  • Parkeringspengar.

Bra att ha på BB

  • Nessesärer (Bra bindor finns.)
  • Tofflor
  • Ta för allt i världen inte med någon bok eller tidning! Ni har ett barn som ni inte kan titta er mätta på.

Bra att ha på hemvägen

  • Babykläder, tröja/body, byxor och strumpor/sparkbyxor, kofta el dyl/overall/filt, mössa.
  • Bilstol (babyskydd)


Tillbaka




Bearbetning av tidigare förlossningsupplevelser
Ibland får vi tråkiga minnen med oss hem från förlossningen. Det kan vara allt från upplevelsen att personalen inte tog oss på allvar till minnen av oerhörd smärta som satt djupa spår i oss. Det är inte ovanligt att sådana minnen påverkar oss och våra liv, till exempel så att vi drar oss för att försöka få ytterligare barn.

Om du bär på laddade minnen ska du inte tveka att ta kontakt med din förlossningsklinik för att få hjälp! Alla förlossningskliniker tar emot kvinnor med förlossningsrädsla. Oftast blir det aktuellt när nästa förlossning närmar sig. Har du mycket svåra minnen kan du söka dig dit även innan du är/vågar bli gravid. Ett sådant samtal kan hjälpa till att ge en ny bild av förlossningen. Våra föreställningar om förlossningar stämmer nämligen inte alltid med verkligheten. Och det är också sant för våra egna förlossningar! Minnet kan spela oss ett spratt så att det som i verkligheten tog ett par minuter kan vara det enda vi minns och vi tror att det tog flera timmar. Okunskap kan också förvränga vår upplevelse. Till exempel kan man ha upplevt sin förlossning som mycket dramatisk eftersom att barnet hade navelsträngen flera varv runt halsen när det föddes. Ett samtal med en barnmorska kan ge information om att detta inte är någon farlig komplikation. (Barnet andas som bekant inte genom luftstrupen förrän efter någon minut och själva navelsträngen klarar flera knutar utan att blodflödet stoppas.)

En berättelse
Så här berättar en kvinna om sina minnen: ”Mitt första barn behövde komma snabbt ut eftersom att hjärtljuden gick ner. Jag tryckte, men barnet satt helt fast. De satte en sugklocka och drog och barnmorskan låg på min mage och tryckte. Till slut kom barnet ut. Jag var sedan helt övertygad om att jag inte kunde krysta och var så ända tills barn nummer två skulle ut. Barnmorskan bad mig att krysta och jag sa att jag inte kunde. Försök, sa hon. Jag försökte och barnet kom ut på en enda värk! Tänk jag hade gått i flera år och ”vetat” att jag inte kunde krysta och så var jag i själva verket bra på det! I efterhand har jag frågat mycket om det där och jag har förstått att det var jag som krystade fram även det första barnet. Jag har också förstått att barnet inte satt fast utan att det är så det känns innan det kommit ut. Men det var den känslan som jag bar med mig under de där åren.”

Sök hjälp!
Eftersom att våra upplevelser blir till sanningar för oss (”barnet satt fast”, ”jag kan inte krysta”) är det ofta inget vi frågar om eller diskuterar med någon. På så vis kan ”sanningarna” vara kvar utan att ifrågasättas. Ta kontakt med din förlossningsklinik för ett samtal! Berätta vad som skrämmer dig och vad du upplevde. Då får barnmorskan som möter dig chans att rätta till missuppfattningar och ditt minne kan korrigeras. Du får mer kunskap och det kan hjälpa dig. Du kanske också kan få se rummet där du hade dina tidigare upplevelser, prova lustgasen igen, se hur stor sugklockan egentligen var och så vidare. Som de flesta troll spricker också våra föreställningar om och minnen från förlossningar när de kommer ut i solskenet.



Tillbaka




Visst gör det ont!

Karin Boye födde inga barn. Ändå lyckades hon på pricken beskriva en förlossning från den födande kvinnans perspektiv! Smärtan, rädslan och lättnaden. Hon använde bilden av våren, men visst är det ett barn som ska ut. Och visst är det när det är som värst och inget hjälper som barnet kommer! (Och visst gör det ont när kroppar brister…)

 

Ja visst gör det ont


Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer
och det som stänger.

Ja nog är det svårt när droppar faller.
Skälvande av ängslan tungt de hänger,
klamrar sig vid kvisten, sväller, glider -
tyngden drar dem neråt, hur de klänger.
Svårt att vara oviss, rädd och delad,
svårt att känna djupet dra och kalla,
ändå sitta kvar och bara darra -
svårt att vilja stanna
och vilja falla.

Då, när det är värst och inget hjälper,
Brister som i jubel trädets knoppar.
Då, när ingen rädsla längre håller,
faller i ett glitter kvistens droppar
glömmer att de skrämdes av det nya
glömmer att de ängslades för färden -
känner en sekund sin största trygghet,
vilar i den tillit
som skapar världen.

Karin Boye



Tillbaka


VI HAR FÅTT BARN

Nyförlöst

Nyförlöst mamma
Nej, du måste inte vara lycklig! Visst har du fått ett bedårande litet barn, men du har också fråntagits din kropp och din tid och hormonerna drar runt i din kropp så du kanske knappt känner igen dig själv och dina känslor.


Babyblues

Babybluesen brukar gå över ganska snart, men det kan ändå kännas väldigt trist att gå omkring och vara nere när man har en ny människa som man helst bara vill njuta av. Är du väldigt nere kan du söka hjälp via BB eller BVC.

Eftervärkar
Olika mammor känner av eftervärkarna olika mycket men för de flesta brukar de bli värre för varje graviditet. De brukar också bli värre just när barnet ammar. På BB kan man få smärtstillande och det kan man förstås fortsätta med hemma. Samma avslappning som fungerar under förlossningen fungerar också på eftervärkarna och det kan vara skönt att vagga lite om de är kraftiga. Efter ett par dagar brukar eftervärkarna minska och försvinna.

Avslag
På Apoteket kan man köpa bindor som är större än du tidigare nånsin kunnat föreställa dig. Och nu behöver du dem! Den delen av avslaget som liknar en mensblödning kan pågå någon eller några veckor. Sedan kan det ta några veckor till med brun flytning innan det upphör.

Kissa
Det svider ofta när man är nyförlöst och ska kissa. Om duschslangen når till toaletten kan du prova att kissa med mjuk duschstråle mot ditt underliv. Eller prova att hälla vatten ur en kanna.

Bajsa
Är du hård i magen är det bra med fiberrik mat, katrinplommon, fikon och annan lösande kost. På toaletten kan du försöka slappna av på samma sätt som under förlossningen och ”andas” ut avföringen. Du kan också behöva hålla emot och trycka på med handen vid mellangården eftersom att ändtarmen kan ha fått sig en törn och avföringen därför kan ha en tendens att parkera där.

Hygien
Du behöver tvätta underlivet varje dag och det underlättas om du använder en tvättolja som finns till exempel på Apoteket. Den behöver inte sköljas bort utan du kan tvätta dig vid toalettbesöket och torka av med toalettpapper.



Tillbaka


Nyförlöst partner
Som nyförlöst partner kan du tänka på tre saker. Det ena är: TA LEDIGT! Det andra: Fråga. Det tredje: Hjälps åt.


Ta ledigt

Det finns inget jobb som är så viktigt att du inte kan vara ledig de 10 dagar försäkringskassan betalar dig! Dessa dagar kan du ta ut under barnets tre första månader och det finns tre eller fyra skäl till att du ska ta ut dem: För barnets skull – barnet har rätt till (minst) två ”viktiga vuxna”. Om du vill vara en av de vuxna som är allra viktigast för barnet är det dags att presentera sig nu. För mammans skull: Hon behöver dig nu och hon behöver att du har en bra relation till barnet sen. För din egen skull: Tiden med ditt nyfödda barn kommer aldrig igen. Och om du vill ha en bra relation till ditt barn så börjar den NU. För eventuella syskons skull: Ett nytt syskon i huset innebär en omställning, även om olika barn reagerar olika mycket. När du finns hemma kan du ta hand om syskonet när mamma inte kan och ta hand om den nyfödda när mamma och syskon behöver en stund tillsammans.

Fråga
Det andra rådet är att kommunicera med mamman. Alla nyförlösta föräldrar reagerar på sitt eget sätt och hur du ska bemöta och stötta din partner kan ingen ge dig råd om. Varken du eller någon annan vet vad hon behöver (kanske inte hon själv heller) och därför måste du fråga henne!

Hjälps åt
Livet med barn ställer stora krav på samarbete. Kom ihåg att du kan göra precis allting som mamman kan utom möjligen att amma. Och kom ihåg att du är en lika ”viktig vuxen” för barnet som mamman är om du är beredd att ta på dig den uppgiften. Vägen dit går via praktisk omsorg, blöjbyten med joller och lek och nattvank med kolikskrik och tröst. Nöj dig inte med ett jobb som materialare eller serviceman. Ta plats i ditt barns liv!

 



Tillbaka