Skaldjursrisotto
4 port
lök
smör eller margarin
3 dl ris
1-1 1/2 dl vitt (matlagnings)vin
5-6 dl vatten
salt
eller
så mycket ris du brukar koka på ditt vanliga vis
ca 2 msk olja
1 tsk curry
1 burk musslor (repodlade musslor är extra bra klimatval)
200 g rensade räkor
eller kräftstjärtar
(ca 500 g med skal) (Välj i första hand Kravmärkt nordhavsräka
från Skagerack, i andra hand "vanlig" nordhavsräka eller kräftstjärtar. Jätteräkor är uteslutet!)
2-3 dl frysta ärtor, sockerärter, broccoli eller wokgrönsaker
salt, peppar
Långa vägen
Skala och hacka löken. Fräs den i smöret eller margarinet. Den ska inte ta färg.
Tillsätt risen och fräs det ett par minuter under omrörning.
Häll på vinet och låt koka in. Späd med vattnet och salta.
Koka under lock tills riset är färdigt, ca 20 minuter.
Korta vägen
Koka ris på ditt vanliga sätt.
Låt grönsakerna koka med de sista 5 minuterna.
Rör ut curryn i oljan och hetta upp. Fräs musslor och räkor eller kräftstjärtar hastigt under omrörning.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp riset och lägg skaldjuren över.