Blomkåls- och/eller broccoligratäng
4 port
Svensk blomkål och broccoli finns att köpa från juni till oktober. Komplettera gärna med lite purjolök.
3/4-1 kg färsk blomkål och/eller broccoli
Till kokning
1/2 krm salt per dl vatten
Gratängsås
2 ägg
1 dl mjölk (ersätt gärna med kokspad)
1/2 dl grädde
2 krm salt
vit- eller svartpeppar
ca 2 dl riven lagrad ost
Sätt ugnen på 225-250 grader.
Bryt eller skär buketter eller bitar av grönsakerna.
Koka i "kort" spad. (Vattnet ska bara nätt och jämnt täcka grönsakerna.)
Helst ska vattnet kokas upp först - gärna i vattenkokare.
Koka tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka.
Häll av spadet, spara det gärna till såsen, och lägg grönsakerna i en ugnssäker form.
Vispa ihop ägg, mjölk eller kokspad, grädde, salt och lite peppar.
Rör ner hälften av osten.
Häll ost- och äggsmeten över grönsakerna.
Strö över resten av osten.
Gratinera i mitten av ugnen i 225-250 grader tills gratängsåsen stelnat och ytan fått färg,
ca 10-15 minuter.